vestnik

Nosečnice naj vadijo trebušni ples

NR, 19. 11. 2018
Koncert za otročka
Aktualno

Kaj bi morali početi, da bi bili vseh devet mesecev videti lepi, da bi se dobro počutili in ostali v formi. Bodoče mamice ne le da se smejo razvajati, ampak se morajo. Barve so vitamini za dušo, strokovnjaki stavijo na rumeno.

Ko ženska izve, da je noseča, se začne vse v njenem življenju vrteti okoli dojenčka. Da kot bodoča mamica pri tem ne bi pozabili nase, smo pripravili nekaj dobrih nasvetov za telo in dušo. Po zaslugi programa za razvajanje si boste povrnili moči in kar pokali od energije.

Plavajte

Uživajte v občutku, ko vaše telo sproščeno lebdi pod vodno gladino. Dovolite, da vas voda nosi. Nežno valovanje ima učinek limfne drenaže, saj poskrbi, da izginejo otekline, pospeši se izločanje odpadnih snovi iz telesa, zniža se krvni tlak, koža postane gladka. Nosečnice se v vodi počutijo kot ruske babuške: v njihovem trebuhu raste otrok, obdan s plodovnico, medtem ko tudi njih same v tistem trenutku boža voda. Tedaj se počutijo neverjetno blizu svojemu otroku.

Poskrbite za dober spanec

Toda to ni vedno lahko, mar ne? Ni čudno, saj vam otrok že zdaj ne da niti sekunde miru. Nenehno morate hoditi na stranišče, otrok se premika, vi pa ves čas o nečem premišljujete. Udobno se namestite in se poskusite čim bolj sprostiti. Kupite blazino za dojenje v obliki polmeseca, kajti prav vam bo prišla že pred rojstvom otroka.

Nanjo lahko med spanjem namreč naslonite trebuh in bedra. Ni preveč mehka, zato ne bo nikamor zdrsnila. Ta trik za uspavanje dela prave čudeže: stopala in meče namažite s toplim sezamovim ali sivkinim oljem. Nato si obujte nogavice in lezite v posteljo. Verjemite, spali boste kot dojenček.

Uživajte v kopelih

Bodoče mamice ne le da se smejo razvajati, ampak se morajo. Tako vsaj pravi starodavni ajurvedski rek: dobre stvari, ki jih nosečnice privoščijo same sebi, pozneje koristijo njihovemu otroku. Kaj pravite na to, da bi si privoščili sproščujočo kopel? Voda naj ne bo preveč topla, hkrati bodite previdni, kako stopate v kopalno kad in iz nje, da vam ne spodrsne. Idealen recept za meditacijo v kadi se glasi: v vodo kanite 8 do 15 kapljic eteričnega olja tamjana ali mire. Ti dve zdravilni rastlini sta eno od daril, ki so ga po svetopisemski zgodbi o novorojenem Jezusu prinesli Sveti trije kralji. Preizkusite in takoj vam bo jasno, zakaj. Koža je med nosečnostjo na trebuhu močno napeta in pogosto neznosno srbi. Srbečico boste omilili, če bost kopeli dodali malo morske soli. Za žametno kožo vodi dodajte še lonček smetane in malce mandljevega olja. Ta kombinacija čudežno sprošča telo in dušo.

Razvajajte se z vonji

Imate radi prijetne vonje? Priskrbite si aromatično svetilko z oljem nežno dišeče vrtnice ali pomirjujoče sivke. Dve do tri kapljice arome kanite na dišeči kamen (ne na svetilko), nato se udobno namestite, zaprite oči in z užitkom vdihujte vonjave. Aroma limone človeka hkrati sprosti in predrami, zato je idealen vir energije. Če bi radi zamenjali vonj, za nasvet vprašajte svojega zdravnika ali lekarnarja. Vsa eterična olja namreč niso primerna za nosečnice. Lahko pa brez omejitev uživate v vonjih svežega cvetja. To je koristno tudi za vašega otročka: prijetne vonjave preko živčnih poti otroka v maternici sproščajo.

Poskrbite za svoje zobe

Včasih je veljalo, da žensko vsaka nosečnost stane en zob. Na srečo je danes drugače, saj nosečnice negi zob posvetijo posebno pozornost. Zaradi hormonskih sprememb in večje potrebe po mineralih so zobje med nosečnostjo bolj dovzetni za karies. Zobe si obvezno umijte po vsakem obroku, zjutraj in zvečer pa to storite še posebno temeljito. Redno uporabljajte zobno nitko, prehranjujte se zdravo, pazite na vnos fluoridov. Tudi med nosečnostjo se vsake tri mesece odpravite na kontrolo k zobozdravniku. Tako boste lahko svojega dojenčka ob prihodu na svet pozdravili z lepim in bleščečim nasmehom.

Preprečite bolečine v vratu

Sedite na sprednji rob stola, hrbet imejte vzravnan, glavo dvignite navzgor, kot da visi na nevidni vrvi. Nato brado počasi spuščajte proti prsim, ramena dvigujte, kolikor je mogoče visoko, in jih spet spustite v začetni položaj. Lopatice bi se morale pri tem premikati ena proti drugi čim višje, kot da bi radi poljubili sami sebe. Vajo ponovite vsaj desetkrat in počutili se boste odlično.

Vadite trebušni ples

Ste vedeli, da se je trebušni ples razvil iz raznih obrednih plesov, tudi tistih ob rojstvu otroka? Zato ni slaba ideja, če začnete obiskovati tečaj trebušnega plesa, zlasti ker se boste tam srečali z množico vaj za pripravo na porod, le da v nekoliko drugačni obliki. Lahko pa se odločite tudi za preprostejšo različico: poiščite lepo glasbo, postavite se pred ogledalo in z užitkom zanihajte z boki. Vaši gibi ne bodo videti ravno profesionalni, toda najbolj pomembno je, da vaša hrbtenica ostane prožna in da se gibate.

Pravilno dihajte

Bodite kot operne dive: ne vdihujte le svežega zraka, ampak dihajte popolnoma zavestno - najprej s trebuhom, nato s prsnim košem. Tako boste vsak delček svojega telesa in seveda tudi otročka v svoji maternici oskrbeli s kisikom in se pri tem tudi sprostili. Izdih mora trajati dvakrat dlje kot vdih. S tem boste prebudili tudi svojo duševno moč: v zgornjem delu nosa, tik ob centru za vonj, so področja za asociacije in koncentracijo.

Preženite slabo razpoloženje

Ste slabe volje, in to popolnoma brez razloga? Ta vaja v okviru energijske vadbe qigong vam bo pomagala, da se boste otresli vsakodnevne jeze: stopala razširite v širini ramen in nekoliko počepnite. Vaša hrbtenica naj bo vzravnana, mišice sproščene. Z rahlo spuščenimi rameni staknite dlani v višini prsi, nato medialni izboklini dlani močno pritisnite eno ob drugo, štejte do deset in se sprostite. Vajo ponovite šestkrat.

Oskrbite se z energijo

Kdor je ves dan v gibanju, mora nenehno obnavljati svoje zaloge energije. Idealen prigrizek med obroki so denimo orehi. V torbi zasedejo malo prostora, vendar so prava energijska bomba. Vsebujejo tudi veliko cinka in magnezija, ki aktivirata male sive celice. Kljub temu si jih ne bi smeli privoščiti več kot 40 gramov naenkrat, saj so zelo bogati z maščobami.

Večkrat si vzemite odmor

Kadarkoli je mogoče, si vzemite krajši odmor. Lezite ob prazno steno, dokler seveda lahko brez težav ležite na hrbtu, zadnjico pomaknite kolikor je mogoče naprej, dokler ne bodo noge ob steni v položaju sveče. Nato noge razkoračite, roke položite na mesto, kjer se lahko trdno držite. Dihajte počasi in umirjeno. Opazujte, kako se pri tem počutite.

Načrtujte svoj dan

Da bi med delom v pisarni ostali mirni in zbrani, svoj dan raje načrtujte. Skrivnost sproščanja napetosti je v spremembi ritma. Naredite včasih kaj popolnoma drugače - izkoristite odmor za kosilo za prijeten pogovor s prijateljico ali kratek sprehod. Po zaslugi takih majhnih sprememb se boste vsaj za kratek čas odklopili od dela.

Sprostite jezo

Veliko nosečnic poroča, da jih nesoglasja na delovnem mestu hitreje iztirijo kot prej. Umirite se in otročku v svojem trebuhu povejte, da ste se razjezili zaradi predrzne pripombe svoje kolegice ali šefove graje. Če lahko nekomu zaupate svoje občutke, se stvari v trenutku zdijo pol tako slabe. Druga možnost je, da svoje skrbi izlijete na list papirja, ki ga nato odložite na stran. Tako lahko hitro uredite svoje misli.

Pačite se do onemoglosti

S pačenjem obraza se lahko hitro spravite v dobro voljo. To ne velja samo igralce: obrazne mišice so nenehno aktivne, zato včasih potrebujejo kratek predah. Vsaj enkrat na dan snemite svojo "masko". To boste najlažje storili, če boste naredili nekaj grimas: naberite obrvi, stisnite oči, našobite ustnice, dvignite nos, razširite usta. Pri tem se glejte v ogledalo in od srca se boste nasmejali. Pomembno je, da obrazne mišice napnete in nato sprostite. Vmes naredite odmor. Na koncu še enkrat napnite vse mišice in jih nato sprostite.

Obarvajte si življenje

Barve so vitamini za dušo. Strokovnjaki za terapijo z barvami stavijo na rumeno, barvo sonca, življenjske radosti in komunikacije: rumeno cvetje v vazi, rumene okrasne blazine ali rumen namizni prt naredijo čudeže. V človeku se prebudijo prijetni občutki, medtem ko z očmi kar požira to veselo barvo.

Prepustite se nežni masaži

Pri partnerju se lahko na masažo naročite brez napotnice. Na površini kože so receptorji za endorfin, hormon sreče. Obstajajo trdni dokazi, da so nežni dotiki in nežnost nasploh koristni za zdravje. Pomagajo nam, da se sprostimo, spodbujajo krvni obtok in delovanje limfnega sistema ter hkrati krepijo naš obrambni mehanizem. Dovoljeno je vse, kar vam prija, razen ene stvari - konkretnejše prijeme na hrbtenici raje prepustite profesionalcu.

Zibajte se na stopalih

Zibanje na stopalih da polet našim nogam, hkrati pa je zelo koristno za vene. Nežno se zibajte, prenašajte težo s pet proti vrhu prstov in nasprotno. To lahko počnete, ko dlje časa stojite, denimo medtem ko si umivate zobe ali čakate v vrsti pri blagajni. Zadostuje, če se tako zazibate 30-krat.

Preženite glavobol

Če vas neznosno boli glava, namočite dve frotirni krpi v vodo in ju dajte v zamrzovalnik, da se dovolj ohladita. Nikar ne čakajte tako dolgo, da zamrzneta. Nato si ju položite na čelo in zatilje, zaprite oči ter se sprostite. Idealno je, če to storite dvakrat in vmes naredite 15-minutni premor.

Recite NE brezvoljnosti

Verjeli ali ne, tudi proti brezvoljnosti obstaja recept, ki ga lahko uporabite v vsakem trenutku. S kazalcem in palcem z obeh strani primite zunanji rob ušesne školjke ter ga nežno masirajte v smeri ušesne mečice. Po nekaj ponovitvah se boste počutili prebujene. Ta preprosta metoda predramljanja je del energijske vadbe qigong.

Ne poslušajte strašljivih zgodb o porodu

Ko slišite nekoga pripovedovati grozljive izkušnje o svojem porodu, si preprosto dajte zamaške v ušesa. Rojstvo vašega otroka se nezadržno približuje. Večini nosečnic zadostuje, kar o porodu slišijo v šoli za starše, ki jo obiskujejo med nosečnostjo. Izogibajte se ljudem, ki pripovedujejo grozljive zgodbe o porodu in neznosnih bolečinah, ki jih morajo ženske med njim prestati. Njih te zgodbe morda zabavajo, vas pa zagotovo ne.

Prisluhnite telesu

Če ste zaposleni, ste verjetno opazili, da se hitreje utrudite. Za to so krivi hormoni, s katerimi vas želi mati narava prisiliti, da zavoljo sebe in tudi svojega otroka nekoliko upočasnite. Pogosteje pojejte kakšen prigrizek, ki vas bo takoj oskrbel z energijo in stabiliziral krvni obtok. Najboljša izbira so banana, jabolko ali sveži sir z zelenjavo.

Povežite se s svojim otrokom

Zibajte se skupaj s svojim otrokom. Čim prej se povežite z njim, tudi če se vam trebušček še ne vidi. "Skupaj nama bo uspelo," si govorite. Ta misel vam bo vedno vlila optimizem in vas pomirila. Hkrati bo izostrila vaš občutek za lastne potrebe in za potrebe otroka, ki raste pod vašim srcem. Še posebej mu je všeč nežno pozibavanje, denimo v viseči mreži, na gugalnem stolu ali v naročju bodočega očka.

Mislite nase

Vsak dan načrtujte pol ure časa samo zase. Ni boljšega načina za premagovanje občutka strahu in praznine, ki se lahko pojavi pri marsikateri nosečnici. Ta obred vam lahko pomaga, da boste tudi po porodu hitreje okrevali. In še nekaj. Če boste dobro razpoloženi in v ravnovesju, bo to pozitivno vplivalo tudi na vašega otroka. Sčasoma boste opazili, da ima vsa družina koristi od teh trenutkov, ki so rezervirani samo za vas.

Okrepite hrbtne mišice

Ko se trebuh poveča, se spremeni tudi telesna drža, lahko se pojavijo bolečine v križu. Ta težava je pogosto večja pri nosečnicah, ki ves dan sedijo za pisalno mizo. Njihov trebuh je ukleščen, hrbet in ramena zvita, in to zelo boli. Hrbtenico lahko razbremenite tako, da sedite na nižjih stolih ali velikih žogah. Medenica in tudi otrok bosta bolje preskrbljena s krvjo. Hitro lahko pomaga tudi diskretna masaža hrbta: sedite na stol s trdim, ravnim naslonjalom ter med stol in hrbet v višini medenice nastavite eno ali dve žogici za tenis ter se z nežnimi, krožnimi gibi zmasirajte.
fit nosečnost vadba Trebušni ples