vestnik

Nosilci za kolesa – priročna rešitev za prevoz koles

Vsebino omogoča Spletnik, 23. 3. 2023
Arhiv naročnika
Nosilci za kolesa.
Aktualno

Vsi, ki se pogosteje odpravljate na izlet s kolesom, pa se morate na izhodiščno točko zapeljati z avtomobilom, zagotovo že uporabljate nosilec za kolo. Če ne, pa je sedaj skrajni čas, da se odločite za to priročno rešitev prevoza koles.

Kolo lahko sicer prevažate tudi v prtljažniku vozil, vendar le, če je ta dovolj velik ali podrete zadnjo klop. Toda, zakaj bi to vedno znova počeli, če lahko uporabite nosilce za kolesa, s katerimi je prevoz koles varen in enostaven, poleg tega pa vam omogočajo večjo kapaciteto shranjevanja v prtljažniku.

Če se odločate za nakup nosilca za kolo, morate vedeti, da obstajajo tri različne vrste nosilcev za kolesa: 

- strešni nosilci,

- nosilci za vlečno kljuko,

- nosilci za prtljažna vrata.

Priporočamo vam, da izbiro nosilca za kolesa prilagodite pogostosti uporabe, številu koles, ki jih nameravate prevažati, in znamki vašega avtomobila. 

Katerega torej izbrati?

Strešni nosilci za kolesa - prevoz koles na strehi vozila

Strešni nosilci, ki se namestijo na streho vozila, so eden najbolj priljubljenih in razširjenih načinov prevoza koles. 

Zaradi izjemno preproste uporabe so namenjeni redni uporabi in vsem rednim kolesarjem. 

Res pa je, da se njihove lastnosti močno razlikujejo od njihove kvalitete. Za nosilce višjega razreda, kot so nosilci za kolesa Thule, je značilna še bolj preprosta uporaba in še večja nosilnost.

Praviloma lahko na strehi avtomobila prevažate do 4 kolesa, kar pa je odvisno tudi od tega, ali boste strešni del delili s strešnim kovčkom. Praviloma so namenjeni prevozu vseh vrst koles, razen električnih, ki presegajo njihovo nosilnost in so običajno enostavno pretežka tudi za dvigovanje na streho avtomobila.

nosilec koles za streho strasni nosilec
Arhiv naročnika
Nosilec koles za streho.

Kar se tiče izbire strešnega nosilca glede na znamko vozila, morate biti pozorni predvsem na njegovo višino.
 

Če imate višji avto, potem morate upoštevati, da boste morali tudi kolo dvigniti višje, dodatno pa morate biti pozorni tudi pri vožnji skozi nizke podvoze, v garažnih hišah ali pod vejami drevja.

Nosilci za kolesa za na vlečno kljuko

Kolesarski nosilci za na vlečno kljuko so primerna rešitev za vse tiste, ki vlečno kljuko že imate na svojem vozilu. Če že nimate vlečno kljuko na avtomobilu, potem morate upoštevati, da boste ob nakupu nosilca za vlečno kljuko morali poskrbeti tudi za to. 

Nosilci za kolesa za vlečno kljuko so namenjeni vsem tistim kolesarjem, ki se pogosteje odpravljate na kolesarske izlete in prevažate različne vrste koles. 



Primerna so za prevoz gorskih, cestnih, treking, gravel in tudi električnih koles. V splošnem velja, da lahko z njimi prevažate od dva do štiri kolesa, pri čemer je skupna maksimalna nosilnost do 60 kg.

nosilec koles za vlecno kljuko
Arhiv naročnika
Nosilec koles za vlečno kljuko.

V primeru izbire nosilca za kolesa za vlečno kljuko, znamka vozila ne predstavlja omejitvenega dejavnika. Brez težav ga lahko namestite tudi na vsa višja vozila in kombije, oziroma je zanje še posebej priporočljiv, saj vam kolesa ni potrebno dvigovati visoko. 

Sicer velja ta tip nosilcev za kolesa za najbolj varen in zelo uporaben način prevoza kolesa. 

Še posebej to velja, če vam omogočajo zaklepanje koles in nagibni sistem, ki vam omogoča prost dostop do prtljažnika. Ti dve lastnosti sta značilni za vse naprednejše modele, med katerimi so tudi nosilci za kolesa Cruz.

Nosilci za kolesa za zadnja prtljažna vrata

Svoja kolesa pa lahko prevažate tudi na zadnjih prtljažnih vratih, in sicer s pomočjo nosilcev za kolesa za na prtljažna vrata. Ti so na voljo v različnih oblikah in se med seboj razlikujejo tudi glede na način pritrditve. 


V vseh primerih pa velja, da imate pri tem načinu prevoza koles popolnoma onemogočen pogled skozi zadnje vetrobransko steklo.

nosilec koles za prtljazna vrata
Arhiv naročnika
Nosilec koles za prtljažna vrata.

Ta vrsta nosilcev zahteva nekoliko več previdnosti pri pritrjevanju, za kar potrebujete poseben pritrdilni kit in posebne pasove oziroma prijemalke. Zaradi tega so nosilci za kolesa za prtljažna vrata namenjeni predvsem občasni uporabi, pri čemer lahko prevažate največ do 3 kolesa, ne glede na to, za kakšno vrsto koles gre. 

Med najbolj kakovostnimi nosilci za kolesa za prtljažna vrata so nosilci za kolesa Menabo

Vendar je potrebno vedeti, da ta vrsta nosilcev ni primerna za vse znamke vozil, zato se pred končno izbiro natančno pozanimajte o tem, za katera vozila so primerni.

Kateri nosilec za kolesa torej izbrati?

Poleg tega, da pri izbiri nosilca za kolesa pomislite na število in vrsto koles, ki jih boste prevažali, ter znamko in model vozila, pa ne pozabite tudi na svoje potrebe in slog življenja. 

Če se na kolesarske izlete odpravljate le občasno, bo dovolj če boste izbrali enega od osnovnih modelov nosilcev za kolesa.

Če pa je kolesarjenje nepogrešljiv del vašega življenjskega sloga, potem izberite kakovostnejše in naprednejše modele nosilcev za kolesa, ki omogočajo večjo nosilnost in še bolj enostavno in varno uporabo.

spletnik nosilci-za-kolesa