vestnik

Hojs: Zakonodaja in pristojnosti mi ne omogočajo učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji

Vestnik, 30. 6. 2020
STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.
Aktualno

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, je javnost obvestil, da je podal odstopno izjavo, še pred tem pa je sprejel odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Hojsov odstop je premier Janez Janša že sprejel. Minister bo posle opravljal do predaje, med drugim pa je povedal, da ga bodo težko prepričali, da policija ni politična in ni v službi globoke države. 

Hojs je v svoji odstopni izjavi Janezu Janši sporočil: "Po času, ko smo v vladi pod tvojim vodstvom uspešno zajezili prvi val epidemije koronavirusa in v največji meri ublažili socialno in ekonomsko krizo, nastalo kot posledico bolezni, se v naši družbi ponovno intenzivirajo medijski in pritiski socialnih organov na vse tise, ki v vladni ekipi to delo zavzeto, odgovorno in v dobro državljanov opravljamo. Tako smo včeraj lahko prebrali, da se pripravljajo hišne preiskave na domu ministra Počivalška, da je nezakonito, še pred zagovorom ministra Tonina, zanj že spisana kazenska ovadba in da se uresničujejo grožnje, ki jih je v kolumni za tednik Mladino, pred dvema mesecema, tej vladi napovedal tvorec največjih slovenskih policijsko-političnih afer Drago Kos. Danes so se te napovedi potrdile kot točne."

Hojs je še nadaljeval, da del varnostnega sistema, posebej kriminalistična policija in nacionalni preiskovalni urad že vrsto let ne sledi pričakovanjem vseh nas državljanov pri preganjanju in zajezitvi organiziranega kriminala. "Tako še vedno ni nobenih premikov pri preiskavi oprane milijarde za iranske teroriste, izbranci globoke države javno razglašajo, da nikoli ne bodo procesirani in več kot očitno je, da ta del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično pravih posameznikov in pod krinko preganjanja kriminala v spregi z izbranimi mediji, zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso po godu."

Minister za notranje zadeve še ocenjuje, da je kljub kadrovski menjavi na vrhu policije, in tistim, ki jih je izvedel Travner, udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezavi s tožilstvom in sodstvom te iste provinience, tako močno zasidrana v sistem, da mu ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih, ki jih kot minister v odnosu policije ima, ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji. 

aleš-hojs anton-travner odstop
Kaj zdaj berejo drugi