vestnik

Nov obrat Carthaga skoraj dokončan

STA, Vestnik, 25. 9. 2022
Jure Kljajić
V Ormožu bo podjetje v nemški lasti proizvajalo manjša počitniška vozila Malibu, medtem ko proizvodnja večjih vozil ostaja na sedanji lokaciji v Odrancih.
Aktualno

Gradnja nove tovarne nemškega proizvajalca avtodomov Carthago, ki v Odrancih že zaposluje skoraj 800 ljudi, v Ormožu napreduje po načrtih.

Potem ko so aprila položili temeljni kamen, naj bi v kratkem začeli z inštalaterskimi deli v hali. Kot je povedala direktorica slovenske družbe Sandra Županec, še letos pričakujejo prve proizvodnje stroje. V Carthagu pričakujejo, da bodo poskusno proizvodnjo v novem ormoškem obratu zagnali do marca, v normalnem obsegu pa naj bi ta stekla do sredine prihodnjega leta. Za začetek načrtujejo, da bodo s 180 delavci tedensko proizvedli okoli 40 počitniških vozil.


Investicija je bila sicer ocenjena na 45 milijonov evrov, a Župančeva pravi, da bo zaradi podražitev gradbenih materialov zagotovo dražja. Carthago bo za investicijo, ki bo po predlanskem zaprtju Safila pomembno vplivala tudi na statistiko zaposlenosti v Ormožu in okoliških občinah, prejel tudi šest milijonov evrov državne spodbude.

V Ormožu bo podjetje v nemški lasti proizvajalo manjša počitniška vozila Malibu, medtem ko proizvodnja večjih vozil ostaja na sedanji lokaciji.

Leta 2024 naj bi fizični obseg povečali na več kot 3000 vozil, leta 2025 pa še za dodatnih 15 odstotkov, medtem ko bodo prihodke od prodaje povečali za 17 odstotkov. Dodana vrednost na zaposlenega v podjetju se bo podvojila, so ob izdaji sklepa o državni spodbudi konec maja sporočili iz vlade.

Carthago je v svojem slovenskem podjetju v poslovnem obdobju 2020/2021 beležil slabih 223 milijonov evrov prihodkov, kar je tri odstotke več kot leto prej, poslovno obdobje pa je zaključil z 9,3 milijona evrov dobička. Podjetje s sedežem v Aulendorfu je skoraj v celoti usmerjeno v izvoz, pri čemer so njihovi ciljni trgi države EU, še posebej Nemčija.

podjetja investicije carthago