vestnik

Nov stečaj z ozadjem Aleksandra Abrahama

Majda Horvat, 13. 4. 2022
Jure Zauneker
Aleksander Abraham je lani kupil bioplinarno, stanovanjsko hišo in nekaj zemljišč, ki so se prodajali v stečajnem postopku stečajnega dolžnika Bioplinarna Antares iz Šalovec.
Aktualno

V Šalovcih naj bi začasno ostal le poslovni naslov, lastniki votlega podjetja pa naj bi imeli poštni predal drugod

Aleksander Abraham je lani kupil bioplinarno, stanovanjsko hišo in nekaj zemljišč, ki so se prodajali v stečajnem postopku stečajnega dolžnika Bioplinarna Antares iz Šalovec. Z namenom zagona poslovanja je ustanovil samostojno podjetje Bioplin, Aleksander Abraham, s. p., s poslovnim sedežem na naslovu Šalovci 182. Na tem naslovu pa je vpisano tudi podjetje BPN Elektro, proizvodnja električne energije, d. o. o., za katero je bil 22. marca objavljen stečaj.



Dolg do države, ta plačala še začetek stečaja


Stečajni postopek je predlagala država, kar pomeni, da podjetje ni poravnalo svojih davčnih obveznosti. Država je tudi plačala predujem za sodne stroške. Stečaj je murskosoboško okrožno sodišče objavilo, potem ko lastnik podjetja, to je Simon Lang iz Melanjskega Vrha v Občini Radenci, ni ugovarjal ugotovitvi o insolventnosti, niti ni vložil na sodišče zahtevka za odložitev odločanja o stečaju. Toda Lang, ki ni pokazal podjetniških aktivnosti in tudi nobene volje za ohranitev podjetja, je bil lastnik samo pol leta. Prej je bil to Aleksander Abraham. Kot družbenik je vanj vstopil oktobra 2019, izstopil pa 16. septembra 2021. Več o lastninskih premetankah v nadaljevanju.

Aleksander Abraham pravi, da je omenjeno podjetje kupil z namenom, da bo prek njega steklo poslovanje, a ker se to ni zgodilo, ga je, kot je dejal, povsem praznega, torej brez premoženja, prodal. »Podjetje je bilo prodano, saj dve leti ni imelo nobenega prometa,« še pove Abraham. O dolgovih podjetja do države, ki je zato sprožila stečaj, ne ve ničesar, ker da je, pove, to povezano z odločitvami novih lastnikov. »Kaj se je dogajalo od septembra v podjetju, ne vem, tudi ne vem, s kakšnim namenom so ga lastniki kupili. Oni živijo drugje, drugje imajo tudi računovodstvo, tu je samo začasno ostal poslovni sedež. Oni imajo drugje tudi poštni nabiralnik, tako da ne vem, kam prihaja njihova pošta. Z njimi nimam nobenih stikov,« še podčrta Abraham.

c56c5eeb591c0051b8c78a96f2df5944
Silva Eory
V Šalovcih naj bi začasno ostal le poslovni naslov, lastniki votlega podjetja pa naj bi imeli poštni predal drugod


Stika z Langom nam ni uspelo vzpostaviti.

Kaj je ostalo na pogorišču?

Podjetje BPN Elektro je pravni naslednik izbrisanega podjetja Avto Dexx, ki ga je leta 2017 v Velenju ustanovil Dejan Daničić. Ta še vedno posluje na istem naslovu v Velenju in z isto dejavnostjo, trgovino z rabljenimi avtomobili, prek podjetja DD Avto. Daničić je podjetje Avto Dexx junija 2018 prodal Draženu Perčiću, podjetniku iz Martina na Muri, ki se ukvarja s kmetijsko dejavnostjo, ta pa je lastništvo novembra 2019 prenesel na Aleksandra Abrahama. Kot rečeno, je ta izstopil iz podjetja septembra lani. Podjetje naj bi prodal Simonu Langu, ob Langu kot edinem družbeniku pa je bil vpisan še prokurist Emanuel Štampar iz Apač.

Od kod sta se ta naenkrat znašla v zgodbi, ni jasno, gotovo pa ima preprodajanje podjetja svoj namen. Na ta način preskočiš dokaj ostre omejitve za ustanovitev novega podjetja zaradi starih bremen in posluješ naprej. Drugo vprašanje pa je, kakšne obveznosti so pri tem obležale na »votlem« podjetju. To bo morda razkril stečajni postopek.

In kaj je mogoče razbrati iz javno dostopnih podatkov? Podjetje Avto Dexx se je leta 2018 preimenovalo v BPN Elektro ter od nekoga že izterjevalo 32 tisoč evrov kot kratkoročne poslovne terjatve. Oktobra 2019 je vstopilo v podjetje Abrahama, isto leto je podjetje brez stvarnega premoženja ustvarilo 74 tisoč evrov prihodkov, poslovno leto pa končalo z dobičkom v višini 25 tisoč evrov. Kratkoročne poslovne terjatve so poskočile na 54 tisoč evrov, kratkoročne finančne obveznosti na 38 tisoč evrov. Podjetje je nekoga tudi zaposlilo. Poznavalci razmer povedo, da se bioplinarna kot naprava kljub stečaju podjetja, ki jo je obvladovalo, nikoli ni zares ustavila.



Leto pozneje podjetje več ni imelo prihodkov, ustvarilo je izgubo v višini 38 tisoč evrov, bilančna oziroma celokupna izguba pa je znašala skoraj 13 tisoč evrov. Na podjetju so obležali neporavnani stroški materiala in plač. Kratkoročne poslovne terjatve in kratkoročne finančne obveznosti podjetja so izginile iz bilanc.

aleksander-abraham ŠALOVCI