vestnik

Nova centralizacija v zdravstvu. Svet zavoda SBMS dobil nove člane

M. H., 1. 9. 2023
Aleš Cipot
Vlada je v sredo imenovala nove člane v svete zavodov zdravstvenih ustanov, katerih ustanoviteljica je država. Do spremembe je prišlo tudi v svetu murskosoboške bolnišnice.
Aktualno

Vlada odslej obvladuje svete zavodov in ima vodenje bolnišnic povsem v rokah. Zdaj imenuje in lahko odpokliče tudi predstavnika zavarovancev in uporabnikov.

Vlada je v sredo imenovala nove člane v svete zavodov zdravstvenih ustanov, katerih ustanoviteljica je država. Do spremembe je prišlo tudi v svetu murskosoboške bolnišnice. Prvo, kar je mogoče pri tem opaziti, je zmanjšanje števila članov. Do sedaj jih je bilo devet, odslej jih bo samo sedem, od tega štirje predstavniki ustanovitelja (doslej pet), po enega imajo še zaposleni (doslej dva), zavarovanci in uporabniki. 

Članstvo ohranjajo dosedanja predsednica sveta Mojca Kert, predstavnica ZZZS Tatjana Kolenc in predstavnik uporabnikov Dušan Bencik, novi pa so Tomaž Alič, Igor Alfirović in Branko Gabrovec. 

A bolj kot zmanjšano število članov in nova imena pozornost zbujajo spremembe, s katerimi si oblast povečuje svoj vpliv. Prvo, kar je vredno izpostaviti, je to, da vlada zdaj imenuje ne le predstavnike ustanovitelja, ampak tudi predstavnika zavarovancev in uporabnikov. Res da je to zdaj storila na osnovi predlogov, vendar bi te lahko tudi zavrnila.

Druga bistvena sprememba je razreševanje članov. Čeprav se mandat članom sveta zavoda formalno podeljuje za štiri leta, jih vlada lahko kadarkoli razreši pred potekom. In to ne velja samo za člane, ki zasedajo sedeže v imenu ustanovitelja, ampak tudi za predstavnika zavarovancev kakor tudi uporabnikov. To lahko stori na osnovi sprememb, ki so jih morali v svoje statute vnesti vsi  omenjeni zdravstveni zavodi. Nove statute so sveti zavodov  sprejemali pred počitnicami. Svet zavoda SB Murska Sobota na dopisni seji, ki je potekala 6. julija.

S tem, ko vlada lahko imenuje in brez zadržkov kadarkoli odpokliče šest od sedmih članov v svetu zavoda, povečuje svoj vpliv in nadzor. To pa pomeni, da je tega ima toliko manj zdravstvena zavarovalnica in lokalna skupnost.

sb-ms zamenjava-članov-sveta-zavodov centralizacija