vestnik

Nova pravila ekološkega kmetovanja: Enaka kakovost po vsej EU  

Janko Votek, 25. 5. 2018
Nataša Juhnov
Ekološki kmet Alojz Topolovec z Alexom Podolskim na ekološko obdelanih njivah.
Aktualno

Svet Evropske unije je sprejel nova pravila o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov.

Nova uredba spodbuja trajnostni razvoj ekološke pridelave v EU, njen namen pa je zagotoviti pošteno konkurenco za kmete in izvajalce, preprečiti goljufije in nepošteno prakso ter izboljšati zaupanje potrošnikov v ekološke proizvode. Stara pravila za ekološko pridelavo so bila po EU neenakomerna, saj so vključevala širok nabor različnih praks in izjem.

Enaka kakovost

Poleg tega je načelo enakovrednosti, ki je veljalo za uvoženo ekološko hrano, pomenilo, da so se uporabljali različni standardi za različne proizvajalce iz iste države. Po novem bodo ekološki sektor kmetovanja opremili z jasnimi pravili in omogočili ekološkim proizvajalcem, da pošteno konkurirajo, ne glede na to, ali proizvajajo v EU ali v tretji državi. Poleg tega bodo zaradi novih pravil potrošniki, ki kupujejo izdelek, označen z ekološkim logotipom EU, lahko prepričani, da bodo dobilo enako kakovost po vsej EU. Sprejeta uredba, ki bo stopila v veljavo v začetku leta 2021 poenostavlja pravila pridelave in usklajena s postopno odpravo številnih izjem in odstopanj.

Strožji nadzor

Sistem nadzora bo okrepljen s pomočjo strožjih varnostnih ukrepov in pregledov na podlagi tveganj v celotni dobavni verigi. Proizvajalci iz tretjih držav se bodo morali držati istih pravil kot proizvajalci iz EU, področje uporabe ekoloških pravil bo razširjeno, tako da bo zajetih več proizvodov (na primer sol, pluta, čebelji vosek, čaj mate, listi vinske trte, palmovi srčki) in dodatna pravila pridelave (meso srn in zajcev ter perutnine). Potrjevanje skladnosti bo lažje za male kmete zaradi novega sistema skupinskih potrdil. Pristop za zmanjšanje tveganja naključnega onesnaženja s pesticidi bo bolj enoten in odstopanja za pridelavo v rastlinjakih v ločenih gredah bodo postopoma odpravljena.


4f0c36f284719b00eeacb2d216b10400
Nataša Juhnov
Ekološki mlin

ekološko kmetovanje