vestnik

Novak in Horvat na moravskotopliški občini o sebeborskem zadrževalniku pred jutrišnjim obiskom ministra

Rok Šavel, 26. 2. 2024
Rok Šavel
Na dnevnem redu pospeševanja enega največjih in (pre)dolgo pričakovanih projektov države v Pomurju bo problematika okoli izgradnje sebeborskega zadrževalnika, ki ga je kot pogoj za vzhodno soboško obvoznico postavila vodna stroka.
Aktualno

V torek, 27. februarja, bo drugemu zasedanju delovne skupine za izgradnjo soboške vzhodne obvoznice, ki jo je ustanovil poslanec Tine Novak, v Moravskih Toplicah prisostvoval tudi minister za naravne vire in prostor Jože Novak.

Po decembrskem prvem sestanku delovne skupine, ki jo je formiral poslanec Tine Novak za pospešitev izgradnje soboške vzhodne obvoznice, se bodo ključni akterji ponovno sestali v torek, 27. februarja. Tokrat bo zasedanje potekalo v prostorih moravskotopliške občine, prisostvoval pa mu bo tudi minister za naravne vire in prostor Jože Novak. Pozornost bo namreč usmerjena v izgradnjo sebeborskega zadrževalnika, ki je pogoj za izgradnjo soboške vzhodne obvoznice, pri čemer so se dan pred sestankom na občini v Moravskih Toplicah sestali Novak, mestni svetnik Mitja Horvat, ki je član delovne skupine kot predstavnik lokalnega gospodarstva in direktor soboškega BTC-ja, in župan Alojz Glavač ter podžupan Sašo Koca.

Ključno sporočilo, ki naj bi ga prenesli na jutrišnjem sestanku pristojnim, je, da ne pristajajo na kakršna koli odstopanja od že dogovorjenega tipa zadrževalnika, torej, da bo ta suhi, z elementi mokrega. Ponovno odpiranje tega vprašanja bi namreč pomenilo korak ali celo dva nazaj, kar bi negativno vplivalo na zastavljeno in že večkrat prestavljeno časovnico celotnega projekta. Še zmeraj namreč ostaja v veljavi dogovor o financiranju zadrževalnika iz leta 2021 med soboško in moravskotopliško občino ter takrat še ministrstvoma za okolje in infrastrukturo. Ravno tako naj bi želeli pridobiti zagotovila o financiranju zadrževalnika in pospešiti izvedbo projekta, ki je po zadnjih informacijah poleg urejanja zemljišč obstal šele pri recenziji projektne dokumentacije.

vzhodna-obvoznica občina-moravske-toplice tine-novak sebeborski-zadrževalnik