vestnik

Novembra je čas za gibanje "movember" 

Damjana Nemeš, 3. 11. 2018
Pixabay
Svetovno gibanje "movember" se je začelo 1. novembra in bo trajalo do konca meseca. 
Aktualno

Slovenija se že vrsto let pridružuje svetovnemu gibanju movember, ki ozavešča o boleznih, značilnih predvsem za moško populacijo. 

S 1. novembrom se je tudi letos v Sloveniji, kakor v številnih drugih državah po svetu, začelo celomesečno gibanje movember, ki je sicer luč sveta ugledalo že leta 2003 v Avstraliji. Gibanje se zavzema za ozaveščanje o različnih boleznih, ki prizadanejo predvsem moške, med najbolj izpostavljenimi sta rak prostate in rak na modih, ki tudi po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana naraščata tako pri nas, kot v svetu.



Fundacija Movember je sicer ena od glavnih finančnih podpornic številnih raziskav o raku prostate in mod na globalni ravni, gibanje pa lahko pripomore tudi k večjemu deležu zgodnejšega odkritja in pravočasnega zdravljenja omenjenih bolezni.
V znak podpore gibanju si številni moški po svetu začnejo puščati brke, ki so zaščitni znak gibanja. Po pravilih, ki sta jih pred 15 leti postavila ustanovitelja fundacije Movember, si morajo tako moški 1. novembra pobriti brke in si jih nato cel mesec puščati rasti. O tem, kako uspešno je postalo gibanje na svetovnem zemljevidu, govori tudi dejstvo, da je število moških, ki so si začeli v mesecu novembru vsako leto puščati brke, zraslo iz zgolj 30 podpornikov na pet milijonov podpornikov.

298fa1a59aef6af10bc92da8fb08d442
Pixabay
Svetovno gibanje "movember" se je začelo 1. novembra in bo trajalo do konca meseca.


Gibanju pa se ne pridružujejo zgolj moški. V znak podpore movembru tudi ženske s simboličnimi brki, opozarjajo moške na bolj zdrav življenjski slog, letos so se akciji z nošenjem umetnih brkov pridružile tudi nekatere slovenske zvezdnice, med drugim tudi Rebeka Dremelj, Nina Ivanič in Neisha.


Poleg nošenja brk, tako ali drugače, pa v podporo movembru potekajo tudi nekatere druge aktivnosti, kjer se s pomočjo različnih dobrodelnih dogodkov zbira denar za zgoraj omenjene raziskave. V Sloveniji tako že 7. leto zapored pripravljajo dobrodelni Movember tek, ta bo letos potekal v soboto, 24. novembra.

Movember tek 2018
Sredstva, zbrana na letošnjem Movember teku, bodo organizatorji namenili Kliničnemu oddelku za urologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, za nakup novega urodinamskega aparata, ki je nujen za preiskave pri bolnicah in bolnikih s sumom na motnje v živčno-mišičnem delovanju sečnega mehurja.
movember brki gibanje