vestnik

Novi »botri« Trstenjakovih umetnin

Vida Toš, 3. 3. 2020
Vida Toš
Poleg častnih občanov občine Ljutomer in oseb na odgovornih političnih ali drugih mestih se je tokrat za botrstvo odločilo še pet posameznikov.
Aktualno

Že peto leto je v Mestni hiši v Ljutomeru na ogled edina stalna razstava Trstenjakovih likovnih del v Sloveniji.

V ljutomerski Mestni hiši je pet let na ogled stalna razstava umetniških likovnih del Anteja Trstenjaka. Gre za edino stalno razstavo njegovih del v Sloveniji, obsega pa umetnine, ustvarjene v večini tehnik avtorjevega ustvarjanja. V tem času si je umetnine ogledalo več kot tisoč naključnih in drugih obiskovalcev, ki so – kot je videti iz zapisov iz knjige vtisov - prišli z vseh celin sveta. Med njimi je tudi nekaj slikarjevih sorodnikov, ki so na Trstenjaka posebej ponosni.

Ob obletnici slikarjeve smrti se je galerijski prostor napolnil še z dvema umetninama, občina Ljutomer pa je ob tej priložnosti financirala nekatere spremljajoče dejavnosti. Zaključna slovesnost omenjene obletnice z naslovom »Večer s slikarjem« se je iztekla z izreki posameznikov, ki so želeli postati botri Trstenjakovih slik.

Gre za posebno obliko javne skrbi nad umetniškimi del; ideja se je rodila že ob sami postavitvi razstave. Ugledne osebnosti iz javnega življenja mesta ali občine si tako izberejo likovno delo, ki jim je posebej všeč. S tem postanejo moralni varuhi umetnine in tako poskrbijo, da ta tudi v bodoče ostaja del lokalne kulturne dediščine največje vrednosti. Poleg častnih občanov občine Ljutomer in oseb na odgovornih političnih ali drugih mestih se je tokrat za botrstvo odločilo še pet posameznikov, ki jim je bila ob priložnostnem srečanju podeljena ustrezna listina. S tem je promocija razstave Trstenjakovih likovnih del dobila nove razsežnosti, »botri« pa že načrtujejo dejavnosti, ki bodo zbirko se popestrile.

Letos se namreč izteka tudi pogodba o najemu omenjenega prostora v ljutomerski mestni hiši, ki jo bo potrebno obnoviti in ponovno opredeliti iz tega nastale stroške.

Stalna razstava Trstenjakov del v samem središču Ljutomera je, menijo mnogi obiskovalci, ena od točk mesta in občine, ki odlično promovira okolje in viša turistični in kulturni utrip tega dela Slovenije.

ante-trstenjak razstava-anteja-trstenjaka ljutomer