vestnik

Novi kralj Karel III. v nagovoru obljubil predano služenje

STA, Vestnik.si, 9. 9. 2022
Profimedia
Charles se bo imenoval kralj Charles III. oz. Karel III.
Aktualno

Novi britanski kralj Karel III., ki je stopil na čelo monarhije po smrti Elizabete II., se je danes v prvem nagovoru poklonil svoji materi in obenem obljubil, da bo predano služil narodu. Izpostavil je tudi vse najožje člane svoje družine in sinu Williamu podelil naziv valižanskega princa, ki pripada prestolonasledniku.

V težko pričakovanem nagovoru se je kralj najprej poklonil Elizabeti II., ki je preminila v četrtek po več kot 70 letih vladanja. "Vse življenje je bila navdih in zgled zame in vso mojo družino in do nje imamo najbolj srčen dolg, kar ga lahko ima katerakoli družina do svoje matere, za njeno ljubezen, naklonjenost, vodenje, razumevanje in zgled," je dejal.



Spomnil je na njeno obljubo iz leta 1947, ko je dopolnila 21 let, da bo vse življenje posvetila služenju, in poudaril, da to ni bila le obljuba, temveč globoka osebna zaveza, ki je definirala njeno celotno življenje. V njem je sprejemala tudi žrtve, a njena predanost ni nikoli usahnila, je dejal.

kralj karel
YouTube
Novi britanski kralj Karel III. med prvim nagovorom ljudstvu.


Podobno služenje je obljubil tudi sam. "Sedaj tudi jaz slovesno obljubljam, da bom v času, ki mi ga bo Bog še namenil, spoštoval ustavna načela našega naroda," je dejal in napovedal služenje z zvestobo, ljubeznijo in spoštovanjem.

Ob tem je posebej izpostavil svojo soprogo Camillo, na katere pomoč računa, ter oba sinova. Starejšemu Williamu je podelil tudi naziv valižanskega princa, ki ga je doslej kot prestolnaslednik nosil sam.

velika britanija monarhija