vestnik

Domači gostje ne bodo mogli rešiti slovenskega turizma

Vestnik.si, 4. 5. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci so spregovorili vladni govorec Jelko Kacin, Tomislav Mirkovič, vodja oddelka za intenzivno terapijo na UKC-ju Ljubljana in Vinko Stojnšek iz oddelka za mladoletniško kriminaliteto Uprave kriminalistične Policije.

Kacin je uvodoma pojasnil,  da so želeli danes predstaviti rezultate vseslovenske raziskave o razširjenosti covida-19, a jih  Petrovec še ni analiziral, zato bodo jih podali takoj, ko bomo mogoče.  Spregovoril je tudi o porokah, pri čemer je povedal, da mladoporočenca po njegovem osebnem mnenju mask ne potrebujeta, prav tako, če se poroka organizira na prostem, je možno povabiti veliko svatov. Pri tem sicer opozarja, da je treba pri večjem številu svatov paziti, da poroka ne postane žarišče.

jelko-kacin
STA
Jelko Kacin

Tomislav Mirkovič, vodja oddelka za intenzivno terapijo na UKC-ju Ljubljana, pa je spregovoril o aktualnem stanju v zvezi z ventilatorji. Dejal je, da seveda na trgu obstajajo ventilatorji različne kakovosti: "UKC je sicer šel samostojno v nabavo, od tega jih je nekaj dobrih in nekaj mogoče malce slabših." Poudaril pa je še, da si je stroka v mnenju precej enotna. Dejstvo je, da novih ventilatorjev do sedaj niso potrebovali in tako še naprej uporabljajo stare, preverjeno dobre. 

Vinko Stojnšek iz oddelka za mladoletniško kriminaliteto Uprave kriminalistične Policije je na konferenci povedal, da je policija v zadnjem času obravnavala za 20 odstotkov več dejanj na področju družinskega nasilja, zmanjšalo pa se je število prekrškov v zvezi s kršenjem javnega reda in miru. 

Ob koncu novinarske konference je Kacin napovedal še, da bodo čez dva tedna znova presojali, kaj se še lahko odpre.

Medtem se je na Brdu pri Kranju sestal novoustanovljeni strokovni svet za turizem, ki je razpravljal o ukrepih za pomoč turizmu. Govorci so poudarili, da bo zagon hotelirstva najdaljši med vsemi gospodarskimi panogami in se bo zavlekel še leto ali dve. Ker strokovnjaki opozarjajo, da bo virus med nami ostal, se bodo morali hotelirji izobraziti, kako prilagoditi ponudbo hotelskih storitev. Delovna skupina, ki bo oblikovala smernice, se bo sicer sestala še ta teden, upajo pa, da jim bo s temi ukrepi uspelo rešiti slovenski turizem. Ob tem so poudarili, da domači gost turizma ne more rešiti. Slovenija je med drugim zelo odvisna od italijanskih turistov. Rezervacije za poletne dopuste sicer trenutno stojijo, novih je malo, kar kaže na to, da se bodo ljudje odločali v zadnjem trenutku. Vse je torej odvisno od obnašanja virusa in regulativ držav. Če bi se turizem zagnal s 1. 6. in bi se ob tem odprle državne meje, ocenjujejo, da bi bila zasedenost turističnih kapacitet poleti 30-odstotna, jeseni pa 50-odstotna v primerjavi z letom 2019. Sicer konec leta pričakujejo upad za 70 %. 

novinarska-konferenca koronavirua
Kaj zdaj berejo drugi