vestnik

Hojs: Osebe z odrejeno karanteno bodo lahko vstopale v državo na vseh mejhnih prehodih

Vestnik, 17. 7. 2020
STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs
Aktualno

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil nov odlok vročanja karantenskih odločb, ki ga je sprejela vlada. Karantenske odločbe bodo ob pomoči policije vročali na vseh mejhnih prehodih in kontrolnih točkah.

V nedeljo opolnoči začne veljati nov odlok o izdajanju krantenskih odločb. Kot je pojasnil minister Hojs, bodo osebe, ki jim bo odrejena karantena, lahko vstopale v državo na katerem koli mejnem prehodu ali kontrolni točki.  Ko bodo osebe prišle na mejo, bo policist skeniral osebni dokument te osebe, avtomatično se bo generirala predpripravljena karantenska odločba. To bo nato posredovano na ministrstvo za zdravje, kjer bo pooblaščena oseba karantensko odločbo podpisala in jo v najkrajšem možnem času vrnila na mejni prehod policistu, ki bo karantensko odločbo osebi tudi vročil. V primeru večjega števila izdanih karantenskih odločb se lahko zgodi, da bo za vročilo krantenske odločbe treba počakati dalj časa kot le nekaj predvidenih minut. V teh primerih bo policija organizirala posebno vstopno kolono. Vročanje krantenskih odločb pa ne bo potekalo zgolj na mejnih prehodih ali kontrolnih točkah, ampak tudi v notranjosti države. "To predstavlja eno ključnih zadev, h kateri stremimo, torej vročanje karantenskih odločb takoj," je še dodal Hojs. 

Minister je pojasnil še, da se je vlada odločila, da v odloku o zbiranju oseb na javnih mestih ne bo nobenih sprememb, ta odlok torej ostaja v okvirih kot je veljal do sedaj. 

Jelko Kacin
STA
Jelko Kacin
"Epidemiološko gledano uspešno drsimo navzdol, vsak nov primer še naprej okuži manj kot eno osebo," pa je pred ministrom uvodoma povedal vladni govorec Jelko Kacin. Kot je poudaril, gre za znane primere oziroma znana žarišča. "Izzivi vnosa okužb še naprej ostajajo iz tujine, zlasti iz območja zahodnega Balkana. Uspešno smo zamejili vnos iz tega območja, na kar smo ponosni in zadovoljni, že med poletjem pa moramo hkrati pripravljati ukrepe, ki nas bodo držali na varni strani tudi jeseni." 

koronavirus informacije