vestnik

Tretji val lahko pričakujemo ob pojavu novih različic virusa

Vestnik, 18. 2. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 bodo sodelovali Bojana Beović, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, Slavko Krištofelc, direktor inšpekcije varnosti in zdravja pri delu v Inšpektoratu za delo, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije.

Kot je uvodoma povedala Maja Bratuša, ostajamo v oranžni fazi načrta sproščanja ukrepov. Na ravni države namreč znaša štirinajstdnevna dnevna incidenca 531,9, sedemdnevna incidenca pa 256, v Pomurju je ta 255,6. Pogoja za prehod v rumeno fazo tako še nista izpolnjena. 

Bojana Beović je predstavila hitre antigenske teste (HAGT). Kot je pojasnila, so ti bistveno manj zanesljivi kot molekularni pri tistih, ki ne kažejo simptomov. Občutljivost testa je pri njih bistveno zmanjšana, zato ne ugotovijo vseh kužnih. Dodala je še, da če bo breme okužb v populaciji majhno, je na mestu vprašanje, ali je potrebno narediti toliko testov, saj se lahko na ta način poveča delež lažno pozitivnih. "Zaenkrat je breme okužb v Sloveniji še veliko, zato zmanjšanja števila testiranj s HAGT ne moremo uvesti," je še pojasnila. 

Spregovorila je tudi o pojavu novih različic virusa, in sicer o brazilski, britanski in južnoafriški različici. Zadnji dve sta bolj kužni, hitreje zboli več ljudi, ta razlika se giblje med 50 in 70 odstotkov. "Pri britanski različici smo po preboleli covidu bolj zaščiteni, medtem ko za južnoafriško različico ni. Podobno je s cepivi, ščitijo pred britansko različico, medtem ko zaščite proti južnoafriški različici ni." 

bojana beovic sta
STA
Infektologinja Bojana Beović.

Kaj nas čaka glede na situacijo? "Govori se o tretjem valu. Trenutno se situacija zelo ugodno izboljšuje, kar je posebej pomembno za to, da lahko dobro obravnavamo bolnike v bolnišnicah. Moramo pa se zavedati, da je to izboljševanje stanja posledica ukrepov, ki smo jih imeli pred 14 dnevi. Trenutno sproščanje svojih rezultatov še ni pokazalo, upamo lahko, da je varno. Prehitro sproščanje lahko prinese tretji val. Tretji val lahko pričakujemo ob pojavu novih različic, skrbi nas zlasti južnoafriška različica. Epidemije še ni konec," je še dodala. 

Slavko Krištofelc z Inšpektorata za delo je pojasnil delovanje inšpektorata RS za delo v zadnjem obdobju glede nadzora preprečevanja širjenja koronavirusa v delovnem okolju delodajalcev in v ostalih javnih prostorih. Način inšpekcijskih nadzorov je s pojavom epidemije začel potekati drugače. V letu 2020 so opravili močno povečano število inšpekcijskih nadzorov na področju zdravja pri delu, številka se je ustavila nekje pri 7000, kar je 2000 več kot v letu 2019. Izrečenih je bilo 3500 ukrepov in ugotovljenih več kot 8000 kršitev, na delu pa so bili inšpektorji, ne glede na področja, ki jih sicer pokrivajo.

V januarju 2021 so v zvezi s korono opravili 4500 inšpekcijskih pregledov, je še povedal. Inšpektorat opravlja inšpekcijske nadzore na terenu, večja pozornost je namenjena delodajalcem in internemu nadzoru pri delodajalcih. 

deana-potza, zdravstven-inšpektorica
STA
Deana Potza, zdravstveni inšpektorat

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je predstavila tedensko poročilo o inšpekcijskih nadzorov, ki jih je opravil zdravstveni inšpektorat. Skupno število nadzorov je bilo 3494. Izrečenih je bilo 15 prekrškovnih sankcij, 117 upravnih ukrepov. Največ kršitev je bilo v prejšnjem tednu ugotovljenih zaradi nespoštovanja ustrezne razdalje. 

novinarska-konferenca akutalne-razmere