vestnik

Z izjemo nujnih stanj do zdravnika le s pogojem PCT

A.N.R.R., 13. 9. 2021
Vanesa Jaušovec
Franc Vindišar ob koncu tretjega vala v Murski Soboti.
Aktualno

Vlada je v soboto sprejela nov odlok, ki bistveno spreminja pravila PCT tako za zaposlene kot za uporabnike. Ker pri tem niso posredovali dodatna pojasnila, je v javnosti završalo. Na današnji novinarski konferenci so predstavili aktualno stanje glede bolezni COVID-19, nov odlok pa sta predstavila državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

"Epidemija je dinamičen proces, ki od vseh zahteva veliko prilagajanja. Zavedam se, da vse te spremembe za nikogar niso prijetne, toda na žalost drugih možnosti nimamo več. Prilagajati se moramo skupaj, tako posamezniki kot družba v celoti," je poudaril Vindišar na današnji vladni tiskovni konferenci.

Ob predstavitvi novega vladnega odloka, ki je bil v soboto objavljen v uradnem listu in začne veljati v sredo, je Vindišar poudaril, da bo le dosledno spoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v tem trenutku omogočilo delovanje družbe in delovanje zdravstvenega sistema, ki se ponovno sooča s povečanim številom koronavirusnih okužb.

17afb313b9bd772913a641ec75d62e0c.jpeg

Vlada je tako zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja novih okužb, med katerimi je, razen redkih izjem, obveza izpolnjevanja pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev. Zaščitne maske bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

Samotestiranje samo za opravljanje dela

Vindišar je danes poudaril, da presejalno samotestiranje, ki ga zaposleni opravijo enkrat tedensko in s tem zadostijo pogoju testiranja za opravljanje dela, ni dovolj za pridobitev QR-kode in ne omogoča dostopa do drugih storitev. V primeru samotestiranja delavcev sredstva za testiranje sicer zagotovi delodajalec oz. oseba, je še dodal.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc pa je pojasnil, da pogoja PCT ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

samotestiranje
A. Nana Rituper Rodež
Glede mladoletnikov, ki bi se želeli cepiti, a starši temu nasprotujejo, je Vindišar spomnil, da je 15 let tista meja, ko lahko otroci samo odločajo o svojem zdravljenju.

Brez PCT ne morete vstopiti v trgovski center

Pri trgovinah z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami ter lekarnah se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra. Kot je pojasnil, so se za to odločili, ker se pogoj PCT preverja ob vstopu v trgovski center. "Kdor gre v lekarno, gre potem lahko še v druge trgovine, to torej ni izjema zaradi načina gibanja znotraj centra," je dejal. Kot je posebej poudaril, tudi bencinski servisi niso izjema. Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati udeleženci verskih obredov.

Zajc je ocenil, da preverjanje, ali potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT, ne bi smela biti težava. Če ga ne izpolnjujejo, jim ponudniki blaga ali storitev tega ne smejo prodati, je izpostavil. "To je pogoj, da lahko gospodarstvo pustimo odprto. Z malo truda se to da kontrolirati. To dokazujejo naši sosedje, mi nismo nič slabši od njih," je menil.

Pogoj PCT je obvezen tudi za uporabnike zdravstvenih storitev, a kot je poudaril Vindišar, lahko vsi prebivalci z akutnim zdravstvenim problemom brez zadržkov poiščejo zdravstveno pomoč. "Oseba bo na vstopni točki povedala, zaradi kakšne zdravstvene težave prihaja v zdravstveno ustanovo. Če bo ocenjeno, da to sodi med njune storitve, bo ta storitev tudi opravljena. Nikakor to ne velja samo za urgenco," pojasnil.

murska-sobota, testiranje, covid-19, vrsta-za-testiranje
Jure Zauneker
Glede mladoletnikov, ki bi se želeli cepiti, a starši temu nasprotujejo, je Vindišar spomnil, da je 15 let tista meja, ko lahko otroci samo odločajo o svojem zdravljenju.

Razvidna morata biti identiteta in datum

Vindišar je ob tem še pojasnil, da se kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja PCT upošteva vsako verodostojno dokazilo, iz katerega sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oz. obdobje prebolevnosti.

Obdobje pogoja prebolevnosti so pristojni sicer ponovno skrajšali z osem na šest mesecev. Po besedah Vindišarja so se za to odločili, da ta pogoj izenačijo z večino držav članic EU.

Glede mladoletnikov, ki bi se želeli cepiti, a starši temu nasprotujejo, je Vindišar spomnil, da je 15 let tista meja, ko lahko otroci samo odločajo o svojem zdravljenju. Po njegovi oceni je prav, da se otroke, ki izražajo željo, da bi se cepili in tako pomagali pri obvladovanju epidemije, upošteva.

Najnovejši semafor ukrepov pa pristojni trenutno še usklajujejo. Ko ga bo vlada sprejela, ga bodo tudi prestavili javnosti, je napovedal državni sekretar.

Več o novih ukrepih tu
Twitter Vlada RS
Simon Zajc
covid19 novinarska-ukom razmere
Kaj zdaj berejo drugi