vestnik

Pojavnost okužb se v regijah z odprtimi gostinskimi lokali ni poslabšala

A. N.R.R., 15. 3. 2021
Nataša Juhnov
Odprtje gostinskih lokalov v posameznih slovenskih regijah ni pospešilo širjenje okužb. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Predsatvili aktualno stanje epidemije ter spregovorili o cepljenju in pojavih neželenih učinkov, o tem, kako je vplivalo na rast okužb odprtje gostinskih lokalov ter o širjenju okužb med otroci.

Aktualno stanju glede bolezni COVID-19 so na današnji novinarski konferenci poleg vladne govorke Maje Bratuša predstavil Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana dr. Marko Pokorn in predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah.

Kot je povedala vladna govorka, je 14 dnevna incidenca na slovenskem nivoju še vedno pod 500, in sicer 486, pomurska regija pa sodi med tiste, ki imajo najnižjo incidenco, 417. Sedemdnevna incidenca pa je naslednja, državno povprečje je 232, pomurska regija je prav tako med tistimi z najnižjo, 214. Sedem dnevno povprečje je 696, kar pomenim, da pogoje za rumeno fazo država še ne izpolnjuje. Vlada pa bo v sredo odločala, ali se še kakšna regija lahko obarva rumeno.

mateja
Posnetek zaslona
doc. dr. Mateja logar z Infekcijske klinike

Mateja Logar: Pri nas se za ustavitv cepljenja še nismo odločili

Stanje v Sloveniji je podobno kot prejšnji teden, bistvenega večjega števila okužb pa ne opažajo, je povedala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje. »Veseli nas, da pojavnost okužb v regijah, v katerih so se odprli gostinski lokali, ostaja na nizkem nivoju. To pomeni, da če se dejavnosti sproščajo, ne pride do poslabšanja.« Sproščanje pa še ne pomeni, da prehajamo na normalen način življenja, kot smo ga poznali prej, ampak je potrebno še vedno upoštevati ukrepe, še pove Logarjeva. Ugodni pa so tudi podatki glede okuženosti na srednjih šolah.

Mateja Logar: Neželeni učinki se pojavljajo pri vseh treh cepivih, se pa ti med seboj razlikujejo.

Spregovorila je tudi o poteku cepljenja in pojavnosti neželenih učinkov. Trenutno cepljenje v Sloveniji poteka s tremi cepivi. Veliko se v medijih pojavlja informacij o stranskih učinkih s cepivom AstraZeneca. Kot je povedala Logarjeva, spremljajo dogajanjem tudi v tujini, kjer se je še več držav odločilo za prenehanje cepljenja z AstroZeneco.

cepljenje, srednja-zdravstvena-šola, cepljenje-učiteljev
Aleš Cipot
Pri nas o ustavitvi cepljenja še ne razmišljajo.

Pri nas se za to še niso odločili oziroma sprejeli sklepa. Zavedajo pa se tudi, da se neželeni učinki pojavljajo pri vseh treh cepivih, se pa ti med seboj razlikujejo. Običajno gre za lokalne reakcije in blage sistemske učinke, kot so rdečica, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, slabosti in podobno. Pove še, da Svetovna zdravstvena organizacija in Evropska agencija za zdravila ocenjujeta, da je korist cepljenja bistveno večja, kot je nevarnost, da pride do resnega nezaželenega učinka.

pokorn
STA
Marko Pokorn, strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana

Marko Pokorn: Korist nošenja mask večja od potencialne škode

Da so se otroci vrnili v šole in v razrede, je kot pediater vesel Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana, saj je prepričan, da je bila pavza predolga in bo potrebno marsikaj nadoknaditi. Kot infektologa pa ga skrbi, ker so otroci spet v kolektivih, kar bo prineslo povečano širjenje okužbe med otroško populacijo.

Kot infektologa pa ga skrbi, ker so otroci spet v kolektivih, kar bo prineslo povečano širjenje okužbe med otroško populacijo.

Prve raziskave so najprej kazale, da so otroci manj dovzetni za okužbe in da jih prebolevajo asimptomatsko. Ampak po izbruhu epidemije so se zelo hitro zaprle vse učne ustanove in so bili otroci doma. V jesenskem času, ko so se šole spet odprle pa so raziskave pokazale, da so lahko otroci vir okužbe za odrasle, pove. "Želim si, da učni proces normalno poteka tudi naprej, ne smemo pa dovoliti, da bi nam okužbe ušle izpod nadzora," pove Pokorn in spomni na ukrepe, ki jih je potrebno upoštevati. Raziskave tudi kažejo, da je korist nošenja mask večja od potencialne škode.


mariča-lah
STA
Mariča Lah

Marič Lah: Izgubili smo velikodelovnih mest

Kako je preteklo koronsko leto zaznamovalo gospodarstvo pa je predstavila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. »Preteklo leto je gospodarstvo dodobra zaznamovalo s težkimi problemi, ki jih bomo reševali še kar nekaj časa. Še posebej pa tiste gospodarske dejavnosti, ki so bile z odloki zaprte, nekatere med njimi pa so še vedno prepovedane.«

Mnogi so zaprti kar sedem mesecev, prihodki trgovini so se zmanjšali, zelo žalosten je podatek, da so v letu 2020 izgubili 11 tisoč delovnih mest, da so tudi v prvih dveh mesecih letošnjega izgubili dodatnih 1600 delovnih mest, od tega več kot polovico v trgovini na drobno.

aktualno-stanje epidemija mateja-logar
Kaj zdaj berejo drugi