vestnik

(NOVO ŽARIŠČE) Jevšek: Danes sestanek s predstavniki doma starejših, civilne zaščite, NIJZ in ravnateljicami osnovnih šol

Vestnik, 1. 10. 2020
Jure Zauneker
Dom starejših Rakičan enota Murska Sobota
Aktualno

Potem ko je bila v sredo pri eni od zaposlenih v soboški enoti Doma starejših Rakičan potrjena okužba s koronavirusom, so včeraj iz doma starejših sporočili, da so testiranja potrdila okužbo pri šestih zaposlenih in treh stanovalcih. Medtem ko so bili ostali zaposleni na testiranju negativni, pa na rezultate testiranj za vse stanovalce še čakajo.

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj pojasnjuje, da imajo v domu že uvedene protokole ravnanja v takšnih primerih, saj so po njegovih besedah letos že dobili izkušnje v primeru okužbe enega od stanovalcev. Od takrat imajo v domu vzpostavljeno tako imenovano sivo cono, v kateri so bili nastanjeni stanovalci, pri katerih je obstajal sum na okužbo. Zdaj pa v domu vzpostavljajo še rdečo cono, torej bo del doma namenjen samo nastanitvi okuženih stanovalcev. Na vprašanje, ali lahko dejstvo, da je okuženih tudi šest zaposlenih, pomeni težave za tekoče delovanje doma, Hoblaj odgovarja: “Trenutno še nimamo težav, saj bomo del ekipe iz matične enote poslali delat v Mursko Soboto, po dveh tednih pa se bodo tudi delavci, ki so zdaj v karanteni, že lahko vrnili.”

murska-sobota, intrevju, župan-murske-sobote, aleksander-jevšek
Jure Zauneker
Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je za jutri sklical sestanek, na katerem bodo govorili tudi o morebitnih dodatnih ukrepih glede na večanje števila okužb.

Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek pravi, da je za danes sklican sestanek, na katerem se bodo s predstavniki občinskega štaba civilne zašičte, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Doma starejših Rakičan in ravnateljicami osnovnih šol v mestni občini seznanili s situacijo v občini in regiji: “Na sestanku bomo tudi pretehtali možnost izvedbe eventualnih ukrepov, ki bi bili potrebni glede na situacijo in tudi glede na veliko razpršenost okužb v primerjavi s prvim valom epidemije.” Pri tem Jevšek sicer izpostavlja, da je v tovrstnih primerih na območju celotne države že dorečen enoten način ravnanja, za katerega, kot pravi, niso pristojni župani, temveč ministrstvo za zdravje in republiški štab civilne zaščite. “Tudi zdaj bomo ravnali v skladu z njihovimi priporočili, če bodo za specifično območje potrebni posebni ukrepi.” Tudi Jevšek poudarja, da Dom starejših Rakičan izvaja ukrepe po sprejetem protokolu, direktor doma starejših in podžupan mestne občine Zoran Hoblaj pa ga sproti seznanja s situacijo. Že včeraj so tako soboško enoto doma do nadaljnjega zaprli za obiskovalce, prav tako je stanovalcem prepovedan izhod. 

dom-starejših-rakičan murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi