vestnik

Preverite, katere dejavnosti se zapirajo in kakšne so izjeme

Vestnik, 23. 10. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, v.d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič ter vladni govorec Jelko Kacin so danes pojasnili nekaj ključnih sprememb, ki bodo v naslednjih dneh stopili v veljavo.

Štirinajstdnevna incidenca v Sloveniji je 547,45, je razkril vladni govorec. 

Razmere v domovih za starejše so resne, so pa pod nadzorom, pravi pristojni minister. V petem protikoronskem paketu je tudi določba, ki ministru Cigler Kralju omogoča, da izbere lokacijo, v katerem se lahko uredi rdeča cona za varovance socialnih zavodov. Aktivnosti o tem potekajo po celi Sloveniji, o ustreznosti izbrane lokacije pa odloča strokovna skupina. Vsi domovi imajo tudi potrebna navodila in protokole, ob morebitnem pojavu virusa pa tudi takojšnjo strokovno pomoč ekipe ministrstva za zdravje in delo. 

Janez Cigler Kralj
Screenshot STA
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bomo mogli delati, bodo upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače. 

Kaj se zapira?

Z željo, da gospodarstvo ohranimo pri življenju, smo ukrepe zaostrovali postopoma, pravi Počivalšek. Začasno se z jutrišnjim dnem prepoveduje ponudba in prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih, igralnicah, gostinskih dejavnostih, frizerskih in kozmetičnih dejavnostih, bazenih, kinematografih in kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah. Med izjemami so lekarne, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne z živili, s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice, vrtnarije, banke, pošte in bencinski servisi, vulkanizerske delavnice. 

Zaprtje vrtcev

Ministrica Simona Kustec je poudarila, da so starši otrok, ki v vrtec v času zaprtja ne bodo hodili, oproščeni plačila. V enem tednu je bil zaznan 100-odstotni porast okužb med zaposlenimi v slovenskih vrtcih, zato je vzgojitelje pozvala k redni uporabi zaščitnih mask. Sicer pa bodo vrtci odprti za otroke, katerih starši morajo nujno na delo. "Županje in župani so tisti, ki najbolj poznajo potrebe okolja, na podlagi tega bodo odločili, kateri vrtci in v kakšni obliki bodo vrtci odprti," je še dodala ministrica. 

koronavirus aktualno-stanje