vestnik

O evangeličanski duhovnici Jani, ki je dala odpoved, je bil posnet dokumentarni film

Vestnik.si, 4. 9. 2023
FB Dokudoc
Film Duhovnica.
Aktualno

Sredi septembra bo v Lutkovnem gledališču Maribor predpremiera dokumentarnega filma z naslovom Duhovnica. Režirala ga je Maja Prettner, govori pa o Jani Kerčmar Džuban.

"Duhovnica je film o evangeličanski duhovnici Jani, ki je na pomembnem razpotju, soočena z življenjsko dilemo, ali zapustiti duhovniški poklic, s tem pa tudi prekiniti dolgo družinsko duhovniško tradicijo, saj sta oče in mama prav tako duhovnika. Jana s svojimi svobodomiselnimi in humornimi nazori ruši cerkvene norme. Sčasoma postaja v lastni cerkvi vedno bolj izobčena. Njene dolgo zakopane rane iz otroštva se odpirajo in vedno bolj se kažejo razpoke v družinskih odnosih, kar terja tudi davek na njenem zdravju. Na vasi sicer velja za 'Božjo predstavnico na Zemlji', a vendar tudi ona kdaj zakolne, nosi svoj lasten križ in je človek iz mesa in krvi," pravi opis dokumentarnega filma, ki je nastajal pet let, dolg pa je 98 minut. 

Snemanje filma, ki je potekalo v produkciji Studia Virc, se je zaključilo marca lani, posnetih je bilo sto ur filmskega materiala. Dokumentarni film je medtem v Sarajevu na filmskem festivalu že prejel eno od glavnih nagrad, in sicer nagrado Al Jazeere in s tem distribucijo na Bližnjem Vzhodu. V Mariboru bo sredi septembra predpremiera, nato pa bodo sledile še projekcije po drugih mestih. 

jana-kerčmar-džuban
Nataša Juhnov
Jana Kerčmar Džuban

Spomnimo, da je Jana Kerčmar Džuban leta 2019 dala odpoved kot evangeličanska duhovnica in se odločila za drugo pot. Preberite njeno takratno izpoved - https://vestnik.svet24.si/clanek/aktualno/duhovnica-jana-kercmar-dzuban-spregovorila-quotmorala-sem-sprejeti-tezko-odlocitevquot-721429. 

dokumentarni-film jana-kerčmar duhovnica