vestnik

O namakanju in protitočni obrambi najprej župani, nato pa v Pomurje na predlog Zrima in Horvata prihaja še državni zbor

Rok Šavel, 14. 3. 2024
Matija Sušnik/Državni zbor
Pomurska poslanca Damijan Zrim iz vrst SD in Jožef Horvat iz NSi sta prepričala celoten odbor za kmetijstvo, da opravijo terensko sejo v Prekmurju.
Aktualno

Pomurska poslanca Damijan Zrim in Jožef Horvat sta uspela s pobudo, da bo maja v regiji potekala terenska seja državnozborskega odbora za kmetijstvo.

Na petkovi seji Sveta pomurske razvojne regije bo ponovno govor o namakanju iz reke Mure, skoraj 100-milijonskem projektu, ki je vključen tudi v Regionalni razvojni program. Pomurski župani naj bi se tako seznanili s stanjem na projektu, ki naj bi omogočil namakanje na približno 13 tisoč hektarjih obdelovalnih površin v ravninskem delu Pomurja, in dali zeleno luč tišinski občini, da bo nosilna občina projekta. Tišinski župan Franc Horvat je tudi tisti, ki trenutno predseduje Svetu regije.

Ravno tako bodo župani ponovno razpravljali o problematiki protitočne obrambe, tokrat na pobudo podjetja Radgonske gorice. V družbi predlagajo, da se za namen vzpostavitve protitočne obrambe izkoristijo kapacitete letališč v državi in da se vzpostavi protitočna letalska obramba na širši ravni, v sodelovanju s sosednjo Avstrijo, ki že ima vzpostavljen tovrstni sistem zaščite pred točo. O obeh področjih je Svet regije že večkrat razpravljal in sprejel vrsto sklepov, ki pa realno niso imeli trajnega učinka.

državni-zbor
Matija Sušnik/Državni zbor
Član odbora je tudi poslanec Dejan Süč iz Gibanja Svoboda.

O namakanju in protitočni obrambi bo v mesecu maju razpravljal tudi državnozborski odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo v Prekmurju opravil terensko sejo. Gre za pobudo poslancev Damijana Zrima (SD) in Jožefa Horvata (NSi), ki je bila minulo sredo na seji odbora soglasno izglasovana. Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sestavlja 15 poslancev, poleg Zrima in Horvata, je član še Dejan Süč (Svoboda), ki je tudi eden od treh podpredsednikov odbora. Odboru predseduje poslanka Vida Čadonič Špelič iz vrst Nove Slovenije.

Za pričakovati je, da bodo na majsko terensko sejo pristojnega državnozborskega odbora vabljeni številni kmetijski strokovnjaki, predstavniki kmetijskih organizacij in kmetijskega ministrstva, vključno s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić. Ni izključeno, da bo končni dnevni red napovedane seje še razširjen s kakšno točko, ki zadeva pomursko kmetijstvo.

svet-regije namakanje protitočna-obramba damijan-zrim jožef-horvat državni-zbor župani