vestnik

O podaljšanju pravic iz javnih sredstev tudi letos avtomatično. V katerih primerih morate oddati vlogo?

Vestnik, 5. 8. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Centri za socialno delo bodo tudi v letošnjem avgustu o podaljšanju letnih pravic iz javnih sredstev odločalo avtomatično po uradni dolžnosti.

Upravičencem do otroškega dodatka, državne štipendije, znižanega plačila vrtca, subvencije malice ter kosila za podaljšanje prejemanja pravic ni treba oddati vloge. Iz Centra za socialno delo Pomurje so sporočili, da v primeru, da ne bodo razpolagali z vsemi dokazili, ki so potrebna za izdajo odločbe oziroma informativnega izračuna, bodo vlagatelje obvestili s pozivom za predložitev dokazil. 

Novo vlogo morate oddati le v primerih, da pravico iz javnih sredstev uveljavljate prvič, da uveljavljate novo pravico za otroka, ali da sporočate spremembo. Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev najdete TU

Rok za izdajo odločbe je dva meseca. "Centri za socialno delo v obdobju od avgusta do oktobra odločamo o povečanem številu pravic. Organizacijo dela smo prilagodili potrebam in se bomo potrudili, da bodo vloge rešene v zakonskem roku in da bo izplačevanje pravic potekalo nemoteno," zatrjujejo. 

csd-pomurje, csd, center-za-socialno-delo-pomurje
M.V.
Center za socialno delo Pomurje

So pa v juniju začeli z izdajo informativnih izračunov. Najprej se bodo izdali za pravico do otroškega dodatka, subvencijo vrtca, subvencijo malice in kosila, kasneje bo sledila še pravica do državne štipendije. Prvi informativni izračuni so bili izdani za priznanje pravice do otroškega dodatka in subvencije vrtca s 1. julijem tega leta. 

Z informativnim izračunom se začasno odloči o upravičenosti do pravice, njeni višini in obdobju upravičenosti. Izračun ima enako vsebino kot odločba in tudi vročena bo na enak način kot velja pravilo za vročanje odločb za pravice iz javnih sredstev. V primeru, da se upravičenec z ugotovitvijo ne bo strinjal, lahko v roku 15 dni od dneva vročitve vloži ugovor. "Pri informativnem izračunu je pomembno, da se pravica začne izvrševati z dnem odpreme informativnega izračuna in vložen ugovor ne zadrži izvrševanja informativnega izračuna. Če oseba ne vloži ugovora, se informativni izračun šteje za dokončno odločbo centra za socialno delo. Oseba, ki zoper informativni izračun ni ugovarjala, nima pravice do pritožbe," še pojasnjujejo. 

centri-za-socialno-delo pravice-iz-javnih-sredstev podaljševanje-pravic