vestnik

O tem, kako se liki in krajine v Ružičevih romanih prepletajo 

A. Nana Rituper Rodež, 23. 11. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Pisatelj Ernest Ružič in urednik Marjan Pungartnik.
Aktualno

Pisatelj, pesnik in upokojeni novinar Ernest Ružič je svoj roman Anka in Kugyev pogled predstavil tudi na literarnem večeru v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. O novi zgodbi se je z njim pogovarjal urednik Marjan Pungartnik, skupaj pa sta potovala še po pokrajinah njegovega proznega opusa.


»Zadnji Ružičev roman, ki je izšel pri Mariborski literarni družbi, v zbirki Antares 44, nam razstira pogled na panoramo dogajanja, oseb, zgodovine, podrobnih opisov prostora Slovenija-Madžarska-Avstrija,« pravi urednik. Zanimivo pa je, kako se zgodbe, ljudje in kraji v njegovih delih prepletajo, zato se zlahka znajdeš na kraju, kateri je zaznamoval že njegove prejšnje romane, ali se srečaš z literarnimi liki, ki si jih spoznal v drugih zgodbah.

7946fbf5d258631cab6bd1c9a00071ba
A. Nana Rituper Rodež
Ernest Ružič v romanu Anka in Kogyev preplet različne svetove.


Ta roman je nastajal dolgo, mogoče predolgo, pove Ružič, ki je doslej napisal pet romanov in več pesniških zbirk. Zase pravi, da je najprej novinar, šele potem pesnik in pisatelj in zato verjetno ne preseneča, da v svoja prozna dela zelo rad vpleta zgodovinska dejstva, resnične kraje in ljudi ter vsakdanje in aktualne teme, še posebno pri srcu mu je genetika, genski inženiring in umetna inteligenca.

6eb1a94d1d491d108ddafa5eacaeed4e
Marjan Pungartnik in Ernest Ružič. Fotografija


V romanu Anka in Kugyev pogled, tako Pungartnik, gre za dva paralelna svetova. Prvi je povezan s Erikom, policijskim inšpektorjem na Bledu, ki se zaplete z nenavadnim prišlekom, Madžarom Szebestyenom Lindnerjem, drugi pa je sentimentalna drama in ljubezenska zgodba med pevko, tudi profesorico, ki izvira iz Madžarske, in profesorjem. Inšpektorja Erika to srečanje z neznancem spodbudi k razmišljanje o mladostniških ljubezni, iz njega pa privrejo emotivne naplavine. Je človek, ki ljubi ženske, ampak nima prevelike sreče z njimi. Profesor pa se izjemno dobro znajde v ženskem svetu, a bolj kot v ljubezni v veščinah ravnanja z njimi, meni Pungartnik.

bdaa6af491e8e81af7ccc415ee81b6b7
A. Nana Rituper Rodež
Ružič in Pungartnik sta predstavila nov roman, odlomke pa je brala Vesna Radovanovič. Fotografija A. Nana Rituper Rodež


V tem romanu se pojavijo tudi resnične osebe, Vanek Šiftar, Lojze Logar, Jože Tisnikar, Kajetan Kovič, ali pa za izmišljenimi imeni stojijo resnične osebe, pojavi pa se tudi Ernest Ružič kot avtor svojega romana Vijolični dim.
Vprašanju, o vlogi žensk v njegovem romanu in kakšne like je upodobil tokrat, se avtor spretno izmuzne. Zato pa o tem svoje razmišljanje predstavi urednik.

Več o tem pa v Vestniku.

Ernest Ružič Marjan Pungartnik Anka in Kugyjev pogled literatura PIŠK