vestnik

O življenju prekmurskih ljudi

Jože Gabor, 12. 11. 2018
Jože Gabor
Zbor Neuničljivo upanje se je poimenoval po enem od Kozarjevih literarnih del. 
Aktualno

V Odrancih so dvajsetič pripravili Kozarjeve dneve, poimenovane po tamkajšnjem župniku Alojzu Kozarju, ki je bil rojen v Martinju leta 1910, umrl pa je leta 1999 v Odrancih. Izdali so deveto knjigo Kozarjevih zbranih del z naslovom Vezi in zanke, v kateri pripoveduje o zdomcih.

Od leta 1999 se Župnija Odranci v okviru Kozarjevih dni spominja, kot pravijo, božjega služabnika, ki je tudi avtor vrste književnih del. Na prireditvi v telovadnici Osnovne šole Odranci so pevske skupine in glasbeniki predstavili pesmi, ki so nastale ob Kozarjevih pohodih, ki jih organizirajo v krajih, kjer je preživljal otroštvo in mladost. To so nekoliko spremenjena besedila pesmi na znane melodije, kot so Šumijo gozdovi domači, En hribček, Ena ptička priletela in druge. Pesmi so sicer objavljene v knjigi Srebrni koraki, na prireditvi pa so jih zapeli šolski mladinski pevski zbor pod vodstvom Helene Vrbnjak, pevski zbor Neuničljivo upanje pod vodstvom Nuše Zadravec ter glasbeni skupini Tropik in Genial. Nastopil je tudi Kozarjev zbor, ki ga je nekoč vodil Alojz Kozar. Presenečenje kulturnega programa je bil nastop murskosoboškega škofa Petra Štumpfa, ki je nekaj znanih melodij zaigral na diatonično harmoniko ob spremljavi dveh članov glasbene skupine Genial.


b43882afaebcbc5b7ff2d440d751446b
Jože Gabor
Murskosoboški škof Peter Štumpf je zaigral na diatonično harmoniko ob spremljavi dveh članov glasbene skupine Genial.


Na prireditvi so predstavili deveto knjigo Kozarjevih zbranih del z naslovom Vezi in zanke. V knjigi avtor piše o življenju naših zdomcev, pa tudi o ljubezni do domačega kraja in domovine. Knjiga je prvič izšla leta 1979 v zbirki Slovenske večernice pri Mohorjevi družbi. Tej izdaji so, kot je povedal odranski župnik Lojze Kozar mlajši, dodali odmeve bralcev in literarnih kritikov ter predstavitev knjige, da bi dobili vpogled v nastajanje in sporočilo zgodbe. »Zgodba v knjigi Vezi in zanke se začne in konča ob Muri v Gornji Bistrici, opisuje pa tudi Odrance in govori o ljudeh iz Odrancev. Govori o zdomcih, ki so odhajali v tujino, ob tem pa se loteva tudi drugih tem, tudi aktualnih družbenih vprašanj v državi ter odnosa do sočloveka. Plodovit pripovednik, kot so ga poimenovali književni kritiki, v knjigi piše tudi o mladih ljudeh, o njihovih sanjah in hrepenenju, o njihovih vzponih in padcih.« Avtor, ki je realistično pisal o življenju ljudi, tako pozitivnih kot negativnih plateh, je pustil kulturne sledi, ki veliko povejo o življenju nekoč in danes.

Kozarjevi dnevi odranci delo Vezi in zanke