vestnik

Stopinje so vsa ta leta povezovale in bogatile ljudi

Vestnik, 8. 12. 2020
Nataša Juhnov
Lojze Kozar mlajši, glavni urednik Stopinj.
Aktualno

Škofija Murska Sobota je izdala petdeseti zbornik Stopinje 2021, dodan pa mu je še zbornik, poimenovan Zlate stopinje.

"Stopinje 2021 nadaljujejo temeljno smer, ki jo je že leta 1972 začrtal takratni stolni kanonik v Mariboru, kasneje škof dr. Jožef Smej: odkrivati naše korenine, prinašati svetle zapise, duhovno hrano in predstaviti življenje v naših župnijah," pravi glavni urednik Lojze Kozar mlajši. Dodaja, da je snov v Stopinjah 2021 razdeljena na 14 poglavij. Tista v duhovnopastoralni vsebini nosijo naslove Stopinje svetih, Škofijske stopinje, Stopinje duha, Stopinje mladih in Ekumenske stopinje. "Pogled na našo preteklost je zajet v poglavju Oddaljene stopinje. Najbolj obširno je poglavje Tvoje in moje stopinje, v katerih je predstavljeno življenje v šestintridesetih župnijah soboške škofije," še pojasni Kozar in doda, da druge vsebine prinašajo pa poglavja Stopinje srca, Stopinje k tebi, Jubilejne stopinje, Odhojene stopinje in Tiskane stopinje.

Stopinje 2021
Škofija Murska Sobota
Izšle so petdesete Stopinje.

Pokojni škof dr. Jožef Smej je za Stopinje 2021 prispeval štiri zapise, sicer pa v njih najdete še 32 avtorjev prispevkov. Stopinje 2021 obsegajo 304 strani in prinašajo obilo fotografij, spomina na Stopinje prejšnjih let in veliko lepega branja, poudarja Kozar. 

Zlate stopinje

Tokrat so Stopinjam 2021 priložene še Zlate stopinje, jubilejni zbornik ob 50-letnici Stopinj. V njem boste na 160 straneh našli vpogled v začetke izdaje zbornika, predstavitve urednikov, pregled vsebin, avtorjev, naslovnic, odmeve bralcev... "Prav na začetku je objavljen kronogram, ki ga je za to priložnost sestavil škof dr. Jožef Smej," pove glavni urednik. 

Zlate stopinje
Škofija Murska Sobota
Zlate stopinje so dodane Stopinjam 2021.

"V Zlatih stopinjah lahko preberemo tudi o sadovih, ki so jih prinesle Stopinje. Večino sadov se seveda ne da izmeriti. Konkretni sadovi pa so Škofija Murska Sobota in dva Božja služabnika: Danijel Halas in Alojzij Kozar, kar je vidno tudi na naslovnici Stopinj 2021," tako Lojze Kozar mlajši. V njih boste tudi izvedeli, da je bilo v petdesetih Stopinjah objavljenih 3354 naslovov, s prispevki pa je sodelovalo 380 avtorjev. Med njimi so bili tudi Slovenci iz ostalih regij, Slovenci v zamejstvu in izseljenstvu, Madžari in evangeličani. V vseh teh letih so izšle v skupni nakladni 224.475 izvodov na  12.950 straneh. 

Stopinje 2021, Zlate stopinje
Škofija Murska Sobota
Stopinje 2021 in Zlate stopinje.

"Stopinje so vsa ta leta gradile naš skupni dom, so povezovale in bogatile ljudi v Prekmurju, Prlekiji, Porabju, po Sloveniji in po svetu. Ob zlatem jubileju Stopinj je v načrtu še priprava razstave, simpozij in zahvalna sveta maša, kar pa je odvisno od epidemioloških razmer," še pravi Kozar in doda, da sta obe izdaji tu, da pozlatita naše korake. 

stopinje-2021 škofija-murska-sobota lojze-kozar-ml. zlate-stopinje