vestnik

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o HPV poudarek na cepljenju

Vestnik.si, STA, 4. 3. 2024
Pixabay
S cepljenjem proti HPV se lahko preprečijo novi primeri raka materničnega vratu. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Danes zaznamujemo drugi mednarodni dan ozaveščanja o HPV. Okužbe s HPV so zelo pogoste, saj se vsaj enkrat v življenju okužimo skoraj vsi. Pred okužbo se lahko zaščitimo s cepljenjem. Okužbe na leto povzročijo raka pri več kot 150 ženskah in več kot 40 moških v Sloveniji. Z današnjim dnem pa se začenja tudi 41. teden boja proti raku.

Najučinkovitejši način preprečevanja okužb s humanimi papiloma virusi (HPV), ki vodijo v raka, je cepljenje šestošolk in šestošolcev, so poudarili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Zmotno je prepričanje, da okužbe s HPV terjajo davek le pri ženskah. Poleg raka na materničnem vratu povzročajo tudi pet drugih rakov.

Raziskave v Sloveniji in po svetu kažejo, da je cepljenje proti HPV izjemno učinkovito in varno. Preprečuje namreč okoli 90 odstotkov vseh rakov na materničnem vratu. Cepljenje je najboljši način za preprečevanje okužb, ki povzročajo praktično vse primere raka materničnega vratu, 88 odstotkov raka zadnjika, 78 odstotkov raka nožnice, 25 odstotkov raka ženskega zunanjega spolovila, polovico raka penisa, tretjino raka ustnega dela žrela ter okoli 90 odstotkov vseh primerov genitalnih bradavic in večino papilomov grla pri obeh spolih.

Na NIJZ poudarjajo, da breme okužb s HPV v Sloveniji ni majhno. Z virusi se tekom življenja okuži med 80 in 90 odstotkov spolno aktivnih ljudi, večina že kmalu po začetku spolne aktivnosti. Zato je pogostost okužb najvišja pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih med 15 in 25 let. Pri 90 odstotkih bo okužba sama izzvenela, pri 10 odstotkih pa napreduje v dolgotrajno okužbo, ki lahko vodi v nastanek raka.


Okužbe s HPV povzročijo največ raka na materničnem vratu, za katerim zbolevajo večinoma mlade ženske v rodni dobi. Poleg tega se na leto operativno zdravi več kot 1600 žensk zaradi predrakavih sprememb na materničnem vratu, ki jih prav tako povzročajo okužbe s HPV. Ker je okužba pogosta pri moških in ženskah, strokovnjaki priporočajo cepljenje tako deklet kot fantov. Cepljenje je najbolj smiselno pred prvimi spolnimi stiki, saj ne zdravi že obstoječih okužb in zapletov.

Cepljenje se izvaja v šestem razredu na sistematskem pregledu. Poleg tega je cepljenje v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja v tem šolskem letu na voljo tudi za fante v 1. in 3. letniku srednje šole. Ne glede na to pa se proti HPV lahko brezplačno cepijo tudi dekleta do dopolnjenega 26. leta starosti in fantje, ki so šesti razred obiskovali v šolskem letu 2021/22 ali pozneje.

Z današnjim dnem pa se začenja tudi teden boja proti raku, ki pod geslom Obdrži sonce na varni strani poteka do 10. marca. Čeprav je kožni melanom v veliki meri preprečljiv, je namreč v Sloveniji na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki.


Tekom tedna bo tako potekalo več dogodkov vključno z dnevom odprtih vrat na Onkološkem inštitutu Ljubljana in pa izročitev dobrodelne donacije novoletne akcije Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

nijz dan zdravje bolezen cepljenje