vestnik

Ob svetovnem dnevu romskega jezika izpostavili izziv ohranjanja tega pri mladih

M. Ha., 3. 11. 2023
Maja Hajdinjak
Obstaja veliko literature o in v romskem jeziku.
Aktualno

Zveza Romov Slovenije je ob svetovnem dnevu romskega jezika, ki ga obeležujemo 5. novembra, v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota pripravila seminar z naslovom Raziskovanje romskega jezika z vidika romologije. Praznik od leta 2015, ko je generalna skupščina Unesco sprejela pobudo Hrvaške in razglasila ta dan za svetovni dan romskega jezika, praznujejo v več kot 25 državah.

Kot so na seminarju poudarili govorniki Jožek Horvat Muc, Monika Sandreli in Taja Škerlak, je romani čhib, tj. romski jezik, izjemnega pomena za ohranjanje romske identitete, zato mu je treba nameniti posebno pozornost. Nanj je treba gledati na prednost in ne kot na oviro. 
»Največji izziv oziroma težava je raba romskega jezika znotraj družin, kajti mladi Romi ne govorijo več romskega jezika, žal pa se s tem izgublja tudi identiteta. Težava je v nekaterih starših, ki menijo, da bodo njihovi otroci bolj uspešni v šoli in se bodo bolj vključili v družbo, če bodo govorili samo slovensko. Menim, da je to napačno razmišljanje, in zagovarjam dvojezičnost,« je med drugim izpostavila Monika Sandreli in dodala, da na terenu opažajo, da v bolj urejenih romskih naseljih, kot je npr. Pušča, otroci večinoma ne govorijo več romskega jezika, medtem ko ga v manj urejenih naseljih vsaj razumejo, če že ne govorijo. Za zadnje namreč tudi nimajo dovolj priložnost, sploh če starši z njimi govorijo slovensko.

svetovni-dan-romskega-jezika, seminar, romi, jožek horvat muc
Maja Hajdinjak
Včeraj je izšla pesniška zbirka Jožeka Horvata Muca, ki jo je naslovil Ej, Romale.

Na drugi strani imajo v šoli veliko vlogo pri ohranjanju romskega jezika romski pomočniki, ki so lahko tudi vez za sporazumevanje. V strategiji izobraževanja obstaja tudi izbirni predmet Romska kultura, ki pa se v praksi žal ne izvaja. Prav zato se trudijo in organizirajo razna srečanja na šolah, kjer tako Romom kot pripadnikom večinskega naroda približajo romsko kulturo skozi kvize in medkulturne urice, v Hiši sadeži družbi pa je na voljo tudi tečaj romskega jezika. Veliko vlogo pri ohranjanju romskega jezika pa imajo tudi mediji.

svetovni-dan-romskega-jezika, seminar, romi
Maja Hajdinjak
Jožek Horvat Muc, Monika Sandreli in Taja Škerlak

Več o prazniku in samem jeziku pa v prihodnji številki Vestnika, 9. novembra. 
svetovni-dan-romskega-jezika romski-jezik romi