vestnik

"Ob vsaki tekmi stiskam v rokah kovanec. Verjamem, da ta prinaša srečo," po zgodovinskem dosežku Slovenije pravi Erikov oče Jože Janža

Vestnik.si, 26. 6. 2024
Jure Kljajić
Erikov oče Jože v objemu s starejšim sinom Jernejem, v ozadju je Erikova mama Nada.
Aktualno

Na nogometnem igrišču v Puževcih so vaščani in podporniki Erika Janže organizirali skupinski ogled nogometne tekme med Slovenijo in Anglijo, med gledalci pa ni bilo Erikovega očeta, ki je tekmo spremljal sam doma.

Slovenski reprezentanci je uspelo. Na evropskem nogometnem prvenstvu se je z remijem na zadnji tekmi skupinskega dela, ki jo je odigrala z reprezentanco Anglije, uvrstila v izločilne boje tega tekmovanja. Gre za zgodovinski dosežek, saj je to Slovencem uspelo sploh prvič na velikih tekmovanjih. Čeprav so osvojili šele tretje mesto v svoji skupini, so se kot ena od skupno štirih tretjeuvrščenih ekip uvrstili med šestnajst najboljših na stari celini, k temu uspehu pa je poleg preostalih reprezentantov, tudi strokovnega vodstva, bistveno pripomogel Erik Janža iz Puževec. Na prvi tekmi proti Danski je dosegel gol za izenačenje in tako postavil končni izid, tudi na preostalih dveh tekmah (proti Srbiji in Angliji) ga je selektor Matjaž Kek uvrstil v začetno enajsterico, to priložnost pa je Janža ponovno odlično izkoristil. Na tekmi z Angleži je sicer prejel rumeni karton, skupno ima že dva, kar pomeni, da na naslednji tekmi slovenske reprezentance ne bo mogel zaigrati. »Malce mi je žal, da ne bo mogel zaigrati v osmini finala, vendar pa gre Slovenija naprej. Še naprej se bomo skupaj veselili in osvajali Slovenijo in Prekmurje,« je po tekmi z Anglijo povedal Janžev oče Jože Janža.

novo, erik-janža, puževci, euro2024, anglija-slovenija
Jure Kljajić
Ogled tekme Anglija - Slovenija v Puževcih.

Na nogometnem igrišču v Puževcih so tamkajšnji vaščani in podporniki Erika organizirali skupinski ogled nogometne tekme med Slovenijo in Anglijo. Zbralo se je nekaj deset vaščanov, sorodnikov in prijateljev, ki so s šali in zastavami že pred tekmo bili optimistični in so verjeli v napredovanje, med samim ogledom tekme pa so glasno navijali in ob vsakem prizoru Erika na zaslonu tudi zaploskali. Med temi gledalci sicer ni bilo Erikovega očeta, ki je tekmo spremljal sam doma. »Za ogled tekem imam poseben ritual, tudi tokrat je bilo tako. Pred časom sem v Moravskih Toplicah našel kovanec za dva evra in sem ga pobral. Erik je takrat že bil uvrščen v reprezentanco, jaz pa sem ob vsaki tekmi ta kovanec stiskal v roki. Verjamem, da prinaša srečo, saj od takrat Slovenija še ni izgubila tekme,« je vzhičeno in veselo razlagal Jože, ko se je po koncu tekme pridružil rajanju drugih Puževčarjev. »Zelo sem ponosen na sina,« je še s solzami sreče v očeh dejal.

novo, erik-janža, puževci, euro2024, anglija-slovenija
Jure Kljajić
Erikova mama Nada in njegov starejši sin Kian.

Več o ogledu tekme in o tem, kako Erika Janžo na prvenstvu spremljajo njegovi domači, v novi številki Vestnika. 

euro2024 slovenija erik-janža jože-janža