vestnik

Občani Radencev na predčasne volitve članov občinskega sveta

Vestnik.si, STA, 7. 1. 2024
STA
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Nekaj več kot 4300 volivcev bo danes v Občini Radenci na predčasnih volitvah lahko volilo svoje predstavnike v občinski svet. Volitve so potrebne, ker je novembra lani odstopilo devet od 16 članov občinskega sveta.

Občani lahko v dveh volilnih enotah izbirajo med osmimi listami. V volilni enoti Radenci bodo izbirali med 63 kandidati za člane občinskega sveta, v volilni enoti Kapela pa med 36 kandidati.

Med kandidati je tudi osem od devetih svetnikov, ki so novembra odstopili in povzročili predčasne volitve. Od takrat odstopljenih ponovno ne kandidira le Janez Konrad, ki je bil kot svetnik Gibanja Svoboda tudi edini "sokrivec" za razpad občinskega sveta iz opozicije.

Volišča v Radencih se bodo danes odprla ob 7. uri in zaprla ob 19. uri. Prvi rezultati bodo po besedah predsednika občinske volilne komisije Zlatka Hercega predvidoma znani šele v ponedeljek proti večeru.

Občinska volilna komisija bo namreč v ponedeljek zjutraj preštela še glasovnice, prispele po pošti. Herceg je za STA povedal, da se je za glasovanje po pošti prijavilo 25 oseb, kar lahko vpliva na rezultate.

Občinska volilna komisija ne bo imela podpore računalniškega programa Državne volilne komisije, ki avtomatsko upošteva preferenčne glasove in količnike in bo morala to izračunati sama. Tudi zato bodo prvi neuradni volilni rezultati o razdelitvi mandatov občinskega sveta znani tako pozno.

občina svetnik volitve