vestnik

(OBČINA BELTINCI) Pokopališke storitve bodo dražje

Majda Horvat, 14. 10. 2023
Majda Horvat
Vzdrževanje mrliških vežic in njihovo obratovanje v Občini Beltinci prinaša vse večje stroške.
Aktualno

Postavitev ali odstranitev spomenika po novem le s soglasjem upravljavca.

V beltinski občini imajo devet pokopališč in osem mrliških vežic, brez vežice je samo pokopališče v zaselku Hraščice, in na leto od 100 do 120 pogrebov. To pomeni, da se ti objekti kot del pokopališke infrastrukture uporabljajo malo, stroški njihovega vzdrževanja in obratovalni stroški pa naraščajo. Stroške upravljanja pokopališč so doslej po večini prevzemale krajevne skupnosti in jih niso nalagali uporabnikom, nova ureditev, ki se pripravlja v občini in jo narekuje zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, pa naj bi to spremenila. Nov predlog pokopališkega reda precej sprememb prinaša tudi pri načinih pokopa in urejanju grobov. Občinski svet je opravil prvo branje dveh odlokov, ki sta zdaj v javni razpravi, in sicer o načinu opravljanja pogrebne službe ter o pokopališkem redu.



Odlok o pokopališkem redu bo na novo določal tudi cenik uporabe pokopališč, pokopaliških objektov in naprav ter druge pokopališke infrastrukture, v te cene pa bodo zajeti stroški amortizacije in drugi fiksni obratovalni stroški za elektriko, vodo, odvajanje odpadne vode, zavarovanje in drugo. To pomeni, da se bodo zaradi upoštevanja teh stroškov pogrebne storitve za uporabnike podražile, pojasnjujejo v beltinski občinski upravi. Ob tem dodajajo, da nabor stroškov, ki jih je upravljavec dolžan vključiti v stroškovne baze za izračun cene izvajalcem pogrebnih storitev in grobnine, natančno opredeljuje zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Kakšne bodo finančne posledice novega odloka, še ni znano, bodo pa pristojni te podatke pripravili pred drugim branjem odlokov v občinskem svetu. Prav tako bo občinski svet odločal o ceni storitev za uporabnike.


Razdrtje groba


Precej sprememb je povezanih tudi z načinom pogreba in urejanjem ter najemanjem grobov. Med drugim si bo treba za postavitev, spreminjanje ali odstranitev spomenikov predhodno in na osnovi vloge pridobiti soglasje upravljavca, ki ga mora ta izdati tri dni po prejemu popolne vloge. Dodatna administracija povečuje stroške upravljavcu in bo upoštevana pri oblikovanju cene storitve, pojasnjujejo pristojni. »Pri izdaji soglasij za odstranitev spomenikov gre za odločitev svojcev, ki ji upravljavec ne more nasprotovati, upoštevati pa je treba, da grobnega mesta ni mogoče ponovno uporabiti pred potekom mirovalne dobe. Zato bo treba v primerih, ko bi prišlo do odstranitve nagrobnega znamenja in ukinitve groba pred potekom te dobe, plačati najemnino do konca poteka mirovalne dobe,« podrobnosti iz predlaganega odloka o pokopališkem redu še pojasnjujejo v občinski upravi. Mirovalna doba za pokop s krsto je deset let oziroma manj, če je grobna jama primerno globoka.


Pri izdaji soglasij za postavitev spomenikov ali drugih nagrobnih znamenj bodo sledili usmeritvi, da je posamezno grobno mesto po dolžini enako trem predhodnim in trem naslednjim spomenikom. Širina groba je prilagodljiva, vendar mora biti zagotovljena ustrezna širina vmesnega prostora med grobovi. A ker so prakse po posameznih pokopališčih različne, stanje pa vse prej kot enotno, bodo pri izdaji soglasij zelo prilagodljivi, poudarjajo v občinski upravi.
Z odlokom nameravajo uvesti tudi pravilo, po katerem bo treba upravljavcu pokopališča prijaviti še čas izvedbe klesanja in barvanja črk, čiščenje spomenikov in vrtnarske storitve. Priglasitev je v tem primeru brezplačna, namen pa je preprečiti izvajanje posegov, ki so hrupni in bi lahko bili moteči, če bi se odvijali v času pogrebnega obreda.

Tudi zunaj pokopališč

Glede raztrosa pepela umrlega sta v predlaganem odloku o pokopališkem redu navedeni dve možnosti – da se ta opravi na določenem območju na pokopališču ali zunaj njega, vendar na določenem in primernem prostoru.
Raztros pepela iz žare bo mogoč tudi na drugi javni ali zasebni površini, s tem da mora občina pred izdajo soglasja ugotoviti primernost prostora, za raztros pepela na zasebni površini pa je treba imeti še dovoljenje lastnika oziroma upravljavca zemljišča.

občina-beltinci pokopališki-red grobovi pokopališče