vestnik

Občina Dobrovnik bo prispevala zemljišče za gradnjo doma starejših

M. H., 9. 10. 2023
Majda Horvat
Dobrovnik
Aktualno

Na državo bo prenesla zemljišča v občinski lasti v velikosti 6257 kvadratnih metrov

Občina Dobrovnik bo za potrebe postavitve objekta za enoto Doma starejših Rakičan na državo prenesla zemljišča v občinski lasti v velikosti 6257 kvadratnih metrov. Soglasje k nameri brezplačne odsvojitve so svetniki sprejeli že na seji januarja letos, na nedavni v septembru pa sprejeli še sklep o spremembi razpolaganja s stvarnim premoženjem občine. V pripravi je že projektna dokumentacija, začetek gradnje se predvideva prihodnje leto, dokončanje del in izdaja uporabnega dovoljenja pa v letu 2026. Izdajo gradbenega dovoljenja pričakujejo konec tega leta.

Kot smo že poročali, je pristojno ministrstvo decembra lani objavilo razpis za sofinanciranje gradnje objektov za varstvo oseb, ki so odvisne od pomoči drugih, na katerega sta projekt vzpostavitve enote prijavila tudi Dom starejših Rakičan in Občina Dobrovnik. Po sklepu ministrstva za solidarno prihodnost bo tako rakičanski dom za izvedbo naložbe pridobil 5,3 milijona evrov nepovratnih sredstev iz sklada mehanizma za odpornost in okrevanje ter iz državnega proračuna. V enoti bo 44 postelj za institucionalno varstvo starejših, tri postelje za začasne nastanitve, prostori za dnevno varstvo, izvajanje pomoči na domu in še prostori za potrebe lokalne skupnosti.

Pogoj za sklenitev pogodbe o sofinanciranju projekta Dom starejših Dobrovnik je pridobitev pravnomočnega gradbenega dovoljenja in prenos zemljišč. Pogodba o prenosu zemljišča bo sklenjena v teh dneh, s tem da bo vpis spremembe lastništva v zemljiško knjigo označen z omejitvijo, da se ta zemljišča ne smejo uporabiti za druge namene in ne prodati brez soglasja občine. Po ureditvi prenosa lastništva sledi še podpis pogodbe o financiranju naložbe.

občina-dobrovnik dom-starejših