vestnik

(OBČINA GORNJA RADGONA) Niso storili iste napake kot pred leti

Rok Šavel, 5. 11. 2021
Google maps
Občina je za potrebe komunalnega podjetja kupila poslovni kompleks v stečajnem postopku podjetja Elsa.
Aktualno

Občina Gornja Radgona je uveljavila predkupno pravico in v stečajnem postopku Else za 600 tisočakov kupila poslovne prostore, kamor bo preselila Javno podjetje Komunala Radgona.

Občinski svetniki so 22. oktobra na izredni seji dali zeleno luč gornjeradgonski občini za uveljavitev predkupne pravice in za najem kredita za nakup poslovnega kompleksa družbe Elsa v stečaju. Gre za več kot osem tisoč kvadratnih metrov velik objekt na Apaški cesti 1b, za nakup katerega je občina odštela 600 tisočakov.


Prostorska rešitev za komunalno podjetje


Namen nakupa je jasen, rešitev utesnjenosti radgonskega komunalnega podjetja, ki deluje na več lokacijah in ima sedež v občinski stavbi. Prostore za delavce in skladišče ima namreč Komunala Radgona na območju Trat, v Lackovi ulici v središču mesta je deopnija sipkih materialov, v industrijski coni v Meleh pa zbirni center komunalnih odpadkov in čistilna naprava. V bodočnosti bo tako komunalno podjetje ostalo samo še v industrijski coni v Meleh in na novi lokaciji na Apaški cesti, iz mesta pa bodo preselili tudi deponijo. Občina si z nakupom nadeja, da bo javno komunalno podjetje, ki ga od lani vodi direktor Boštjan Vaupotič, tako lahko širilo svoje dejavnosti na trgu in še izboljšalo svoje poslovanje. Radgonska komunala je v letu 2020 sicer ustvarila več kot 2 in pol milijona evrov prihodkov in poslovno leto končala z nekaj več kot tri tisoč evri dobička, zaposluje pa okoli 30 ljudi.

50e2a0c2cc3a7d056760dbfe0b0aa368
Nataša Juhnov
Radgonski župan je zadovoljen, da je občina izkoristila ponujeno priložnost in tako rešila prostorsko stisko javnega podjetja. Obljublja še boljši servis za občane in zagotavlja, da podražitev zaradi tega ne bo.

"Gre za odlično potezo, ki je dolgoročno dobra za občino in naše občane. Bili smo v dilemi, na kak način urediti status komunale, zdaj se nam pa še na račun tega nakupa sproščajo tri zemljišča," pojasnjuje Stanislav Rojko župan občine Gornja Radgona, ki glede na to, da gre za nakup relativno velikega objekta, ne izključuje, da bodo določene prostore morda oddajali v najem. Tudi komunalno podjetje bo sicer prostore najemalo od občine.


Zdaj so postopali pravilno


Za nakup poslovnega kompleksa so bili v igri tudi drugi interesenti, a z uveljavitvijo predkupne pravice je moral stečajni upravitelj Else Leon Benigar Tošič po zakonu pogodbo podpisati z občino, ki je bila uspešna na dražbi. Kot je za Vestnik.si potrdil župan, je kupoprodajna pogodba že podpisana in bo v naslednjih dneh realizirana.

"Zdaj smo postopek izpeljali pravilno, ne kot pred leti pri Domu starejših občanov Gornja Radgona," še pravi župan in spominja na stečaj mariborske družbe Stavbar Gradnje, ki je bila solastnica v domu starejših občanov, ko občina ni uveljavljala predkupne pravice in je 49-odstotni delež v domu kupila družba Pramag iz Ptuja.

Gornjeradgonska občina kot večinska lastnica, z 51-odstotnim deležem, sicer še zmeraj bije pravni boj s ptujsko družbo, ki jo vodi nekdanja direktorica ptujskega doma starejših Kristina Dokl, saj jo želi izločiti iz lastništva doma starejših občanov.

občina-gornja-radgona stanislav-rojko komunala-radgona elsa dom-starejših-občanov-gornja-radgona