vestnik

Pol milijona evrov za obnovo vaško-gasilskega doma Ženavlje. Svetnike zmotilo odločanje preko korespondenčne seje

Vestnik, 12. 5. 2020
Tadeja Lepoša
Občinski svetniki so na korespondenčni seji odločali o spremembi financiranja obnove vaško-gasilskega doma Ženavlje. Fotografija je nastala na eni od prejšnjih sej.
Aktualno

Občinski svetniki Občine Gornji Petrovci so na korespondenčni seji odločali o spremembi financiranja obnove vaško-gasilskega doma Ženavlje, ki se je iz 390 tisoč evrov povečala na 490 tisoč evrov.

Vrednost omenjene investicije v Ženavljah je bila v skladu s sprejetim proračunom za leto 2020 potrjena v višini 390 tisoč evrov, za katero bi občina v letu 2020 črpala 220 tisoč evrov nepovratnih sredstev Republike Slovenije po 23. členu Zakona o financiranju občin (ZFO-1), preostali del bi namenili iz občinskega proračuna in iz nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). V spremenjenem Investicijskem programu (IP), ki je bil sprejet preko korespondenčne seje, pa se je vrednost investicije v Ženavljah povečala za dodatnih 100 tisoč evrov, pri čemer bo občina prihodnje leto koristila 100 tisoč evrov nepovratnih sredstev ZFO-1, iz proračuna za leto 2021 bo namenila 100 tisoč evrov, dodatnih 70 tisoč evrov pa bo zagotovila iz proračuna za leto 2022. Skupno torej v prihodnjih dveh letih 170 tisoč evrov iz občinskega proračuna, čeprav proračuna za omenjeni leti sploh še nista bila obravnavana oziroma sprejeta. Prav tako se je predviden rok zaključka del oziroma prenos med osnovna sredstva iz oktobra 2021 prenesel na oktober 2022, kar je še ena izmed bistvenih sprememb, o kateri so svetniki odločali na korespondenčni seji. Dejstvo, da se o tako velikih spremembah odloča preko korespondenčne seje, je zmotilo skupino svetnikov, saj pri tem ne gre za zadeve manjšega značaja. Prav tako se ne strinjajo niti s predlaganimi spremembami oziroma z višino sredstev, namenjenih za obnovo investicije. Ta se jim zdi neupravičena in neracionalna, na kar so opozarjali že ob sprejemanju proračuna za letošnje leto. 

gornji-petrovci, naselje
Nataša Juhnov
Gornji Petrovci

Več pa v prihodnji številki Vestnika. 

občina-gornji-petrovci korespondenčna-seja ženavlje