vestnik

(OBČINA KUZMA) Za investicije letos 400 tisočakov

D. N., 11. 1. 2023
Jure Zauneker
Jožef Škalič, župan Občine Kuzma.
Aktualno

Največ za nadgradnjo vodovoda v Trdkovi.

Svetniki Občine Kuzma so se sestali na drugi seji v novem mandatu. Na dnevnem redu je bilo več vsebinskih točk, med najpomembnejšimi je bila prva obravnava odloka o proračunu občine za leto 2023. Kot je pojasnil župan Jožef Škalič, so načrtovali prihodke in odhodke v približno enaki višini, na vsaki strani nekaj več kot dva milijona evrov. Med odhodki velik del tvorijo investicijski odhodki, znašajo nekaj več kot 416 tisoč evrov.

Kam bodo vlagali?

Med največjimi investicijami občine je nadgradnja vodovodnega sistema B v naselju Trdkova. Sredstva, predvidena za to investicijo, znašajo nekaj več kot 200 tisoč evrov. Približno 130 tisoč evrov bodo namenili za rekonstrukcijo občinskih cest, 20 tisoč evrov pa za ureditev javne razsvetljave oziroma za zamenjavo obstoječih svetilk z varčnejšimi LED-svetilkami. Poleg naštetega bodo nekaj sredstev namenili še za vzdrževalna dela v okolici kulturno-zgodovinskega spomenika na Tromejniku ter za gradnjo žarnih zidov na pokopališčih v posameznih naseljih občine. Občinski svet je predlog proračuna potrdil, sedaj je do konca januarja 2023 v javni razpravi.

Svetniki so na seji sprejeli tudi sklep o potrditvi novega cenika storitev režijskega obrata občine za leto 2023, pri čemer so se cene vseh storitev povišale za 10 odstotkov, in dali soglasje k ceni storitve pomoč družini na domu za prihodnje leto. Predlog je pripravil Dom Kuzma, ki ima koncesijo za opravljanje storitve. Ekonomska cena storitve bo 18,98 evra na uro, uporabnika pa bo pomoč ob subvenciji občine stala 8,27 evra za efektivno uro.

Bolj burno je bilo pri naslednji točki dnevnega reda, v kateri so razpravljali o imenovanju odborov in komisij občinskega sveta. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo sestavljajo Sonja Pelcar, Mitja Zrim in Marjan Hajdinjak, namreč do seje ni pridobila seznama kandidatov in njihovih soglasij za večino odborov in komisij, zato so občinskemu svetu predložili le seznam kandidatov za nadzorni odbor. Tega bodo po potrditvi občinskega sveta v novem mandatnem obdobju sestavljali David Otopal, Damir Sijanta in Sanja Potočnik.

»Kot osebno mnenje bom dodal samo to, da bi bilo dobro, če bi bil v nadzornem odboru iz vsake večje vasi vsaj en član, tako bi bila zastopanost teh vasi zagotovo bolj enakomerna,« je razpravljal Škalič. Dodal je, da je treba dobro premisliti tudi o sestavi drugih odborov in komisij, ki ne smejo biti same sebi namen, ampak morajo delovati aktivno, konstruktivno in biti v pomoč občinskemu svetu.   

občina-kuzma seja-občinskega-sveta proračun jožef-škalič