vestnik

(Občina Lendava) Po dvajsetih letih nov prostorski načrt

M. H., 18. 1. 2021
Marina Vrbnjak
Odmera nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Lendava je v zadnjih letih razkrila številne razlike pri dejanski rabi prostora v primerjavi z vpisom v zemljiško knjigo.
Aktualno

Odmera nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Lendava je v zadnjih letih razkrila številne razlike v dejanski rabi prostora v primerjavi z vpisom v zemljiško knjigo ter veliko potrebo po ureditvi tega področja in pripravi novih podlag za prostorski razvoj občine.

Župan Janez Magyar je zato že pred časom napovedal čimprejšnjo pripravo in sprejemanje temeljnega prostorskega akta občine, torej občinskega prostorskega načrta (OPN). In ta postopek se je zdaj tudi začel. Javna razgrnitev osnutka bo trajala do 5. februarja, javna obravnava pa bo potekala 27. januarja 2021, ob tem se bodo upoštevala priporočila ravnanja zaradi epidemije.
Občina je začela pripravljati OPN že v letu 2007, ko je prejela prve pobude občanov za spremembo namenske rabe zemljišč, do zdaj je teh pobud že več kot tisoč, med njimi 350 za spremembo namenske rabe kmetijskega zemljišča v stavbno, več kot 200 pobud za uskladitev z dejanskim stanjem oziroma pozidanostjo kmetijskega zemljišča ter več kot 550 pobud za izbris stavbnega zemljišča ali njegovega zmanjšanja.
Občina bo z razgrnitvijo OPN preverila aktualnost vloženih pobud, ki so zbrane v gradivu, in predlogov za spremembo namenske rabe. Razgrnitev torej ni namenjena pridobivanju novih predlogov za spremembo namenske rabe.

Po dopolnitvi osnutka, pogajanjih in dogovorih s posameznimi nosilci urejanja prostora ter po izdelavi okoljskega poročila bo OPN še enkrat razgrnjen, predvidoma maja 2021. Projekt bodo končali predvidoma konec leta s sprejetjem v občinskem svetu.

občina-lendava prostorski-načrt javna-razgrnitev