vestnik

Občina Lendava prejemnica glavne energetske nagrade

Vestnik.si, 19. 4. 2023
Občina Lendava
Slovesna podelitev energetskih nagrad
Aktualno

Na konferenci Dnevi energetikov v Portorožu je včeraj zvečer časnik Finance podelil nagrade za najboljše energetske projekte in energetsko najbolj učinkovito podjetje.

Občina Lendava je prejela glavno energetsko nagrado v kategoriji energetsko učinkovit projekt po izboru komisije, slavnostne prireditve pa se je udeležil župan Občine Lendava Janez Magyar, ki je prevzel nagrado za Projekt Store4HUC. Nagrado so prejeli za sistem ogrevanja v spomeniško zaščiteni vili, v kateri je knjižnica. V okviru tega projekta je tako še ena javna stavba v občini Lendava prešla iz fosilnega goriva na obnovljivi vir energije.

občina-lendava, janez-magyar, energetske-nagrade, finance
Občina Lendava
Slovesna podelitev energetskih nagrad

»Stavbo so najprej priključili na geotermalni sistem daljinskega ogrevanja, potem pa so vgradili dva tisočlitrska jeklena zalogovnika, polnjena s parafinskim materialom. Zalogovnik uporabljajo v času, ko objekti, ki so priključeni na toplovod pred knjižnico, odvzemajo največ toplote, kar je predvsem ob zgodnjih jutranjih urah. Parafinski zalogovnik ima boljše energetske lastnosti od klasičnih vodnih zalogovnikov, poleg tega pa potrebuje manj prostora,« so podelitev nagrade pojasnili pri časniku Finance.

občina-lendava, janez-magyar, energetske-nagrade, finance
Finance
Slovesna podelitev energetskih nagrad

Energetske nagrade, teh je pet, so podelili v treh kategorijah: energetsko učinkovit projekt, energetsko učinkovito podjetje in promocijski projekt. V vsaki kategoriji je strokovna žirija najprej izbrala finaliste, v vsaki kategoriji pa so podelili po dve nagradi, eno po izboru strokovne žirije, drugo pa po izboru bralcev Financ, ki so glasovali prek spleta. Energetske nagrade so dobili Občina Lendava, HSE, Krka, Interenergo in partnerstvo CER.

občina-lendava časnik-finance energetska-nagrada