vestnik

Občina Lendava pridobila gradbeno dovoljenje za zipline

Majda Horvat, 10. 3. 2021
Arhiv Občina Lendava
Tak naj bi bil stolp jeklenice.
Aktualno

Vrednost projekta znaša približno 260 tisoč evrov, občina pa se bo prijavila na poziv LAS in pričakuje sofinanciranje v višini okrog 160 tisoč evrov.

Občina Lendava je pridobila gradbeno dovoljenje za 530 metrov dolg zipline, rekreacijski objekt za spuščanje po jeklenici z dvema jeklenicama. Začetni stolp bo postavljen v neposredni bližini Piramide, kamnitega obeležja na najvišji točki Lendavskih goric, ki  je 327 metrov nad morsko gladino,  končna točka pa bo v bližini razglednega stolpa Vinarium. Ocenjena vrednost projekta je približno 260.000 evrov, občina pa se bo z njim prijavila na poziv LAS in pričakuje sredstva v višini okrog 160.000 evrov. S to naložbo želi občina povečati zanimanje za razgledni stolp in širšo območje ter pritegniti predvsem obiskovalce, ki si želijo adrenalinskih doživetij.


V postopku pridobitve gradbenega dovoljenja je bila za vsa zemljišča potrebna za gradnjo izkazana pravica do graditve, upravni enoti pa so bila predložena tudi vsa potrebna soglasja stranskih udeležencev. 

Projektno dokumentacijo za zipline je izdelala družba Ketera, projektiranje in svetovanje iz Ljubljane. Startni stolp bo lesen v več etažah  (pritličje in tri etaže) maksimalne višine 11,6 metra. Vsi leseni nosilni elementi bodo iz masivne impregnirane smreke, podnice, ograje in stopnice pa iz masivnega rezanega macesnovega lesa različnih presekov. Končna točka oziroma končni plato bo temeljen na armiranobetonski plošči v velikosti dobrih deset kvadratnih metrov. Dolžina jeklenic je okrog 530 metrov, naklon 5,99 stopinj, višinska razlika pa 31,65 metrov.

občina-lendava zipline gradbeno-dovoljenje