vestnik

(Občina Lendava) Več hektarjev bodo prekrili s paneli

Majda Horvat, 23. 9. 2024
Majda Horvat
Pred lendavsko industrijsko cono nastaja "polje" sončnih panelov.
Aktualno

Podpirajo gradnjo sončnih elektrarn, vendar niso naklonjeni temu, da jih vlagatelji postavljajo na kmetijska in stavbna zemljišča

Občina Lendava se po proizvedeni energiji s sončnimi elektrarnami na prebivalca uvršča med občine, ki pri tem dosegajo visoke kriterije, v zagonu pa je že tudi več naložb v obsežne samostoječe sončne elektrarne. Na območju zahodno od lendavske industrijske cone, med železniškimi tiri in cesto proti Murskemu Središču, so že postavljeni prvi paneli za samostoječo sončno elektrarno, po že postavljenih konstrukcijah in glede na lastništvo zemljišč pa bodo prekrivali približno tri hektarje. V naravi je bilo to območje doslej obdelovalna zemlja, a je graditi mogoče, ker so po namenu to stavbna zemljišča. Namenskost je bila spremenjena že v preteklosti zaradi projektov, ki potem niso bili izvedeni. Največ parcel v nizu pripada podjetju Provind, proizvodnja energije iz Slovenskih Konjic, nekaj parcel je še v lasti podjetja Vin-vez iz Slovenske Bistrice, ki se ukvarja s storitvami vezenja in tiskanja. Solastnik zemljišča tik ob bencinskem servisu Nafta, ki pripada Eko-Nafti, je soboško podjetje Kopower, naslednje je od mariborskega Bio Dora.


Sončno elektrarno z več kot 16 tisoč paneli bo postavil tudi Petrol na območju svojih nadzemnih naftnih rezervoarjev za dizelsko gorivo in kurilno olje,  na travnatih površinah v velikosti 4,6 hektarja. Priključna moč elektrarne z oddajo energije v omrežje bo 7367 kilovatov (kW). Ker bo sončna elektrarna pokrivala več kot štiri hektarje, je vlagatelj moral izvesti predhodni postopek, v katerem mu je aprila letos ministrstvo za okolje, podnebje in energijo izdalo odločbo, da za naložbo ni treba izvesti presoje vplivov na okolje. Med večjimi proizvajalci sončne energije na območju Lendave je še Kmetijsko gospodarstvo Lendava z elektrarno na Benici na površini 1,28 hektarja in s skupno zmogljivostjo 1500 kW.


Preboj, ki ne prinaša veliko

Večina doslej znanih vlagateljev v zmogljivejše sončne elektrarne na območju Lendave torej prihaja od drugod, skupna pa jim je prodaja električne energije predvsem za trg. Kot je znano, s tem dosegajo boljšo prodajno ceno energije, kot velja v primeru samooskrbe. Pospešena vlaganja v sončne elektrarne lendavski občini dajejo velik pomen pri ustvarjanju zelene energije, kot poudarjajo v Občini Lendava, sončna elektrarna v svoji življenjski dobi proizvede za 30-krat več energije, kot je potrebuje za svojo proizvodnjo. »V lokalni skupnosti podpiramo gradnjo sončnih elektrarn, saj konkretno prispevajo k zmanjšanju toplogrednih plinov, spodbujajo gospodarski razvoj, zagotavljajo prihranke, ki jih je mogoče vlagati v nadaljnje investicije, raziskave in razvoj,« pravi tudi lendavski župan Janez Magyar.



Vendar preboj z zmogljivimi sončnimi elektrarnami s proizvodnjo energije za trg za lokalno skupnost dolgoročno ne pomeni samo razvojnega potenciala. Gre namreč za dejavnost, ki ne ustvarja delovnih mest, z zasedanjem obsežnih stavbnih površin pa se zmanjšujejo tudi prostorske možnosti za razvoj drugih gospodarskih dejavnosti in industrije. S tega vidika lendavski župan opozori na usmeritev občine, po kateri niso naklonjeni postavljanju sončnih elektrarn na kmetijskih površinah in na stavbnih zemljiščih, razen na degradiranih območjih. Podpira pa postavitev naprav na strehah objektov.

5,5 milijona kWh 

Priključna moč sončnih elektrarn je po podatkih Občine Lendava približno pet megavatov (MW), ki na leto proizvedejo do 5.500.000 kilovatnih ur (kWh). Od tega skupna moč sončnih elektrarn za potrebe gospodinjstev znaša po oceni 1,5 MW, na javnih objektih kot služnostnih upravičencih 0,18 MW, preostanek skupne moči 3,32 MW pa je na stavbah gospodarskega sektorja.

Energetski potencial na podlagi znanih, že pridobljenih soglasij je 40 MW, po interesu investitorjev pa še za dodatnih 10 MW. Po aerofotografiji naj bi sončne elektrarne že imelo priključenih 11 gospodarskih subjektov, s podatkom o vzpostavljenih sončnih elektrarnah na objektih gospodinjstev pa občinska uprava ne razpolaga. 

občina-lendava sončna-elektrarna