vestnik

Občina Lendava za počitniško delo prispeva 50 tisoč evrov

Majda Horvat, 1. 7. 2023
Niko Časar
Občina Lendava za počitniško delo prispeva 50 tisoč evrov.
Aktualno

Na razpis se je prijavilo 29 delodajalcev, na delo bodo sprejeli 96 mladih.

Občina Lendava namenja letos za sofinanciranje počitniškega dela dijakov in študentov 50 tisoč evrov. Na javni poziv, s katerim že tretje leto zapored vabi delodajalce, se je prijavilo 29 ponudnikov počitniškega dela, tako gospodarskih družb, podjetnikov in obrtnikov kot javnih zavodov. Na počitniško delo bi skupaj sprejeli 96 mladih.



»Javni poziv Občine Lendava za spodbujanje počitniškega dela mladih je primer odlične prakse, ki ga je vredno posnemati, saj se s tem tako mladim kot podjetjem iz občine v večini primerov omogoča prvi stik enega z drugim,« je o razpisu povedal Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, in dodal, da je to lahko začetek dolgoročnega sodelovanja, ki po končanem šolanju preide v redno zaposlitev. »Aktualnost takšnega spodbujanja počitniškega dela med mladimi kaže tudi odličen odziv med lendavskimi podjetji,« je še poudaril Grah. Zaradi velikega zanimanja delodajalcev je občina znesek razpisanih sredstev že povečala.

1438282d3a54038c46f55c3460ed38a3
Nataša Juhnov
Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice.

Ukrep občine podpira tudi Marjan Koren, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Lendava, ki se je tudi sama prijavila na razpis in pridobila možnost povračila za enega dijaka oziroma študenta. »Takšno delo je priložnost, da se dijaki in študenti seznanijo z delom naših obrtnikov in podjetnikov ter se morda pozneje pri njih tudi zaposlijo ali komu povedo, da bo tu našel primerno delovno okolje zase. Upamo torej na zaposlitve mladih. Morda pa bo kateri od njih še sam postal podjetnik,« je dejal Koren.

Namen javnega poziva je omogočiti mladim z območja občine pridobivanje delovnih izkušenj in navad ter spoznavanje deficitarnih poklicev, delodajalcem pa, da spoznajo morebitne prihodnje kadre. Cilj je, da mladi v času počitnic dobijo priložnost za delo. Seznam delodajalcev je objavljen na spletni strani občine, počitniško delo pa se bo izvajalo prek napotnic študentskega servisa. Posameznik lahko na podlagi tega poziva opravi največ 160 ur. Delo bo plačano v višini 5,85 evra neto na uro, kar prejme dijak ali študent, občina pa potem delodajalcem povrne strošek plačila.

občina-lendava počitniško-delo javni-poziv