vestnik

Občina Lendava zavrnila sedem ponudb za gradnjo telovadnice v Gaberju

Majda Horvat, 5. 7. 2023
Majda Horvat
Šola in vrtec v Gaberju, med katerima naj bi postavili še telovadnico. S tem bi pridobili tudi dodatne prostore za vrtec.
Aktualno

Krajani postajajo nezadovoljni, saj bi morala biti naložba dokončana in izročena v uporabo že lani.

Lendavska občina je zavrnila vseh sedem ponudb podjetij, ki so se prijavila na razpis, objavljen marca letos, za gradnjo telovadnice pri podružnični osnovni šoli v Gaberju. Na portalu javnih naročil je bilo 16. junija objavljeno novo naročilo, in čeprav razpisna dokumentacija tega še ne razkriva, naj bi občina naložbo izvedla v dveh delih, prvi naj bi zajemal gradnjo športne dvorane z opremo in hodnika za povezavo z obstoječima objektoma šole in vrtca, v drugem sklopu pa bi obnovili notranje prostore šole. 



Na voljo 962 tisoč evrov
Odločitev o zavrnitvi vseh ponudb, ki bodo presegle zagotovljena sredstva, je bila pričakovana, saj je občina že ob objavi razpisa napovedala, da ne bo popuščala pri ceni, odločitev o fiksni ceni pa pojasnila s pričakovanim umirjanjem cen gradbenih storitev. Da pri tem ne misli popuščati, je jasno tudi po tem, da za naložbo ni zagotovila dodatnega denarja v rebalansu letošnjega proračuna. Morebitna dodatna sredstva za naložbo v višini 300 tisoč evrov so v obrazložitvi rebalansa omenjena šele za prihodnje leto. Znesek za gradnjo telovadnice tako ostaja 962 tisoč evrov, torej toliko, kot je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) pred dvema letoma nakazala na račun občine. 



Spomnimo, da sta sporazum o sodelovanju pri izvedbi projekta junija 2021 podpisala takratni predsednik PMSNS Ferenc Horvath in lendavski župan Janez Magyar, manjšinska krovna organizacija pa je sredstva pridobila od madžarskega sklada za podporo zamejcem Bethlen Gabor Alapkezelö. Občina Lendava je v projekt vstopila kot ustanoviteljica Dvojezične osnovne šole I, h kateri organizacijsko spada gaberska šola s tremi oddelki, zraven pa je še vrtec, ki spada k zavodu Vrtec Lendava. 

Naložba, ki je bila sprva ocenjena na 890 tisoč evrov, bi morala biti dokončana in izročena v uporabo že lani.  


Na potrebo po zagotovitvi dodatnih sredstev za naložbo je na zadnji seji občinskega sveta znova opozorila občinska svetnica in predsednica Krajevne skupnosti Gaberje Helena Antolin Tibaut, ki poudarja, da so krajani zaradi prelaganja začetka gradnje nezadovoljni. Telovadnica je namreč izjemnega pomena za kraj, tako zaradi potreb vrtca in šole kot za vaščane, ki bi lahko prostore uporabljali za rekreacijo v popoldanskem času. »Z naložbo bi reševali tudi prostorsko stisko vrtca, ki potrebuje dodaten prostor za še eno skupino otrok, kajti otroci, ki zaradi pomanjkanja prostora obiskujejo vrtec drugod, tam skupaj s prijatelji običajno gredo tudi v prvi razred. Prav tako bi z gradnjo telovadnice rešili problem ogrevanja, ki je zdaj velik strošek,« je še povedala Antolin Tibautova.

helena-antolin-tibaut
Osebni arhiv
Na potrebo po zagotovitvi dodatnih sredstev za naložbo je na zadnji seji občinskega sveta znova opozorila občinska svetnica in predsednica Krajevne skupnosti Gaberje Helena Antolin Tibaut, ki poudarja, da so krajani zaradi prelaganja začetka gradnje nezadovoljni.

Prvi razpis za izbiro izvajalca del je občina objavila junija lani in prejela samo ponudbo podjetja Pomgrad v višini 1,8 milijona evrov, novembra pa sporočila, da je ponudbo zavrnila. Tokratni razpis je, kot rečeno, objavila marca, nanj pridobila sedem ponudb, ki so vse krepko presegle milijon evrov, najvišja je celo znašala dva milijona evrov. Končna ponudbena cena, ki so jo dosegli s pogajanji, je bila 1,4 milijona evrov, kar je še vedno bistveno več od razpoložljivih sredstev.

občina-lendava telovadnica gaberje