vestnik

V ljutomerski občini bodo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča zaračunavali tudi za cerkve

Rok Šavel, 15. 1. 2024
Marina Vrbnjak
Občina Ljutomer uvaja nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča tudi za objekte, ki jih uporabljajo verske skupnosti za versko dejavnost. Foto Marina Vrbnjak
Aktualno

Na zadnji lanski seji v prvem branju sprejeli proračun za leto 2024 – Nekatere investicije bodo plačali letos.

Občinski svet ljutomerske občine je v prvi obravnavi brez glasu proti sprejel proračun za leto 2024, ki predvideva za dobrih 18 milijonov evrov prihodkov in 17,6 milijona evrov odhodkov. Pri pripravi proračuna so bili po besedah županje Olge Karba usmerjeni v pomoč občanom in gospodarstvu, ohranjanju društvenega življenja in realizaciji prioritet po krajevnih skupnostih. Za investicije je letos predvidenih okoli 6,5 milijona evrov, pri čimer je županja poudarila, da so v tem znesku tudi plačila za nekatere že izvedene investicije, ki v letu 2023 niso bile poravnane. Investicijski odhodki zajemajo nadgradnjo ljutomerskega zdravstvenega doma, igrišče z umetno travo v ljutomerskem športnorekreacijskem centru, tretjo fazo energetske sanacije stavb in vlaganja v cestno in komunalno infrastrukturo, pa tudi nakupe zemljišč za potencialne investicije, pri čemer je županja povedala, da je v pripravi občinski prostorski načrt. V tem letu računajo na pridobitev 2,1 milijona evrov nepovratnih sredstev. Karbova je ravno tako poudarila, da je občina lani od države prejela 7,6 milijona evrov iz dohodnine, stroški za izvajanje zakonskih nalog pa so znašali dobrih 8 milijonov evrov. »Ni bilo dovolj,« je opozorila. Proračun je sedaj v 30-dnevni javni razpravi, v drugem branju ga bodo občinski svetniki obravnavali predvidoma v začetku februarja.



Na zadnji lanski seji so svetniki sprejeli tudi spremembo odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), na podlagi katerega bo občina v letošnjem letu odmerjala NUSZ tudi za nezazidana stavbna zemljišča, poleg tega bodo predmet odmere v skladu z odločbo ustavnega sodišča iz leta 2020 tudi stavbe, ki jih uporabljajo verske skupnosti za versko dejavnost, torej cerkve. Po spremembah si obetajo za 100 tisoč evrov višji prihodek iz tega vira. Občinski svet je obenem sprejel še spremembe ustanovitvenih odlokov za kup javnih zavodov z namenom njihove uskladitve z zakonodajo, leto 2024 pa je bilo razglašeno za leto prleških vrednot in ljutomerskega kasača. 

občina-ljutomer proračun nusz olga-karba občinski-svet