vestnik

Slana: Nesprejetje proračuna je največja izdaja občank in občanov

Marina Vrbnjak, 21. 2. 2020
Marina Vrbnjak
Svetnica Slavica Trstenjak pa je izpostavila, da se v javnosti napačno tolmači njihovo nestrinjanje z gradnjo vrtca.
Aktualno

V Svetem Juriju ob Ščavnici so se občinski svetniki minulo sredo zbrali na dvanajsti redni občinski seji. Največ časa so tudi tokrat namenili osnutku odloka proračuna za leto 2020, ki ga tudi tokrat niso sprejeli.

Na občinski seji je bilo prisotnih deset svetnikov, manjkal je le Branko Domajnko. Že uvodoma so na predlog svetnika Ivana Frasa iz dnevnega reda umaknili točko o sprejemu osnutka odloka o proračunu za leto 2021. »Do sedaj smo že trikrat obravnavali osnutek odloka o proračunu za leto 2020 in še tam nismo prišli do zaključkov.  Letošnje leto želimo spraviti pod streho,« je Fras pojasnil predlog. V imenu odbora za proračun je poudaril, da osnutek za letošnje leto podpirajo, a želijo biti seznanjeni s podrobnejšimi podatki glede investicije v vrtec. Zato so sprejeli sklep, s katerim zahtevajo izdelavo investicijskega programa za obe varianti izgradnje vrtca. »Nujno je, da ta vrtec naredimo,« je dejal Fras in opozoril, da gre za dolgoročno zadolževanje občine, iz katerega pa je potrebno narediti največ.

Župan Anton Slana je pred nadaljnjo razpravo povedal, da v njegovem mandatu vrtca po prvotnih načrtih ne bodo gradili, saj bi bil ta že danes premajhen. Opozoril je tudi, da bo konec meseca izšel razpis za sofinanciranje investicij vrtcev in osnovnega šolstva Ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport, zaradi česar je sprejetje proračuna nujno potrebno.

občinska-seja, sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Največ časa so tudi tokrat namenili osnutku odloka proračuna za leto 2020, ki ga ponovno niso sprejeli.

Osnutka odloka proračuna niso sprejeli

Svetnica Slavica Trstenjak pa je tokrat izpostavila, da se v javnosti napačno tolmači njihovo nestrinjanje z gradnjo vrtca. »Z nobeno besedo nikdar nisem bila proti temu, da se vrtec ne bi smel delati. Vem, da je vrtec tukaj nujno potreben in bi že moral biti zgrajen,« je dejala. Pripomnila je še, da mora kot občinska svetnica skrbeti tudi za druge ljudi, ne samo za otroke. »Moramo razmišljati o tem, da smo odgovorni tudi za mlade družine, kmetijstvo, gasilce, starostnike.« Opozorila je še, da velikost vrtca pripomore tudi k povečanju normativov in posledično povečanju ekonomske cene vrtca. Župan Slana je priznal, da se zaveda povečanja ekonomske cene, a da si prioritetno želi omogočiti vpis v vrtec vsem, ki tovrstno varstvo potrebujejo.

Še pred glasovanjem jih je opozoril na posledice nesprejetja proračuna. Brez slednjega se namreč ne bodo mogli prijaviti na javne razpise za sofinancerska sredstva ali poravnati obveznosti do javnih zavodov, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj so. Ravno tako ne bodo mogli zagotoviti dodatnih sredstev za gasilce, kmetijstvo, investirati v ceste in nadaljevati s projektiranjem vodooskrbe v Seliščih. Zaostal bo tudi projekt izgradnje žarnih zidov in žarnih grobov na pokopališču ter izgradnja zbirnega centra odpadkov v Biserjanah. »Nesprejetje proračuna je največja izdaja občank in občanov. Lovimo zadnje termine, zadnje roke razpisov,« je dejal pred glasovanjem. Za potrditev osnutka odloka proračuna so glasovali štirje svetniki, zavrnili pa so ga Slavica Trstenjak, Ivan Fras, Mirko Ljubec in Srečko Hecl. Svetnica Valentina Marinič in svetnik Darko Trbuc sta se vzdržala glasovanja.

občinska-seja, sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Za potrditev osnutka odloka proračuna so glasovali štirje svetniki, štirje so bili proti, dva sta se vzdržala glasovanja.

Seznanili so se s končnim poročilom

Prisoten je bil tudi Jožef Kocuvan, predsednik nadzornega odbora, ki je predstavil poročilo o opravljenem nadzoru zaključnega proračuna za leto 2018, ki se nanaša na mandat prejšnjega župana Miroslava Petroviča. Opozoril je, da je občina PGD Grabonoš in PGD Stara Gora dodelila sredstva, ne da bi prej izvedla javni razpis. Priporočili so, da bi za obnovo garaže in za nadgradnjo gasilskega doma Grabonoš moralo gasilsko društvo pridobiti gradbeno dovoljenje. Predlagali so tudi imenovanje vodje režijskega obrata, ki bi bil odgovoren za izvršitev nalog, saj ga še nimajo.

Potrdili so predstavnike v svete zavodov

Soglasno so v izvršni odbor JSKD Gornja Radgona potrdili Matjaža Rožmana, za predstavnika senata za reševanje pritožb zoper delo policistov pa Janeza Kosija. Za predstavnico uporabnikov izobraževanj v Svet zavoda JZ Knjižnica Gornja so potrdili Alenko Moravec.

Več časa so namenili imenovanju predstavnikov ustanovitelja v svet zavoda Osnovna šola Sveti Jurij ob Ščavnici. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je predlagala, da se za predstavnike potrdijo Mirko Ljubec, Franc Vrzel in Vera Mihalič. Župan Slana je na seji podal svoj predlog, v katerem je predlagal Alojza Štuheca, Iva Beleca in Simona Veberiča, z obrazložitvijo, da imajo navedeni v šoli tudi otroke in so seznanjeni s stanjem oziroma problematiko. V razpravo se je vključil še Janez Kosi, ki je podprl predlog župana, saj je mnenja, da je pomembno, da imajo predstavniki otroke v šoli. Ker so o predlogu Komisije  za mandatna vprašanja odločali že na prejšnji seji, ga župan tokrat ni dal na glasovanje. S štirimi glasovi za in tremi proti so svetniki potrdili predlog župana.

občinska-seja sveti-jurij-ob-ščavnici