vestnik

ZTK Beltinci: Občina pričakuje boljše trženje

Majda Horvat, 5. 10. 2019
Majda Horvat
Marko Virag, župan Občine Beltinci, pravi, da občina od Küzmove pričakuje svež pristop k vodenju zavoda.
Aktualno

Župan meni, da bi se dalo glede na infrastrukturo, ki jo ima zavod v upravljanju, zaslužiti več. ZTK Beltinci lani posloval uspešno, a več kot tretjina vseh prihodkov iz občinskega proračuna

Gabrijela Küzma je pričakovano dobila podporo beltinskega občinskega sveta za prevzem položaja direktorice Zavoda za turizem in kulturo (ZTK) Beltinci. Zavod je doslej vodila Ela Horvat, vendar junija ni dobila soglasja občinskega sveta za še en petletni mandat. 

gančani, gabrijela-küzma
Silva Eöry
Vodenje ZTK Beltinci bo prevzela Gabrijela Küzma.


Več tržnih prihodkov
Zamenjava je povezana predvsem s pričakovanji sprememb, je poudaril župan Marko Virag. »Zavod mora biti gonilna sila, povezovalec delovanja vseh turističnih in kulturnih društev v občini. Vsem pa je tudi jasno, da mora rasti tržni del prihodkov glede na infrastrukturo, ki je zavodu dana v upravljanje. Razmerje med javno in tržno dejavnostjo bi se moralo vsekakor spreminjati,« je dejal Virag. Zavod je sicer ustvarjal tržne prihodke, še pove, vendar bistveno premalo, to pa je tudi glavni razlog, da občinski svet dosedanji direktorici ni dal podpore za vnovični mandat. Drugi razlog za zamenjavo pa je ta, da se z novim vodstvom odprejo možnosti za drugačen, svež pristop pri delu. Virag priznava, da se je pod vodstvom Horvatove zgradila neka infrastruktura, toda po njegovem mnenju bi se sama morala bolj kot vodenju projektov posvečati direktorskemu delu. Toliko bolj, ker v sklopu občinske uprave že deluje projektna pisarna, ki bi lahko prevzela del projektnih nalog.


Otok ljubezni zasejal dvom 
Eli Horvat se je mandat iztekel julija letos, občinski svet pa se je na junijski seji, na kateri je obravnaval tudi letno poročilo zavoda za lani in program dela za letos, izrekel, da ji kljub predlogu upravnega odbora za nadaljevanje dela soglasja za nov mandat ne da. Razlog za dvom svetnikov o uspešnem delovanju zavoda naj bi bili dogodki na Otoku ljubezni v Ižakovcih. Marca letos se je potapljal mlin, junija lani pa je sredi Mure nasedel brod s šestimi potniki, ki so jih morali reševati gasilci. Svetnikov tudi ni prepričala končna ugotovitev Horvatove glede lanskega poslovanja, da je zavod poslovno leto končal izredno uspešno, tako glede količine in kakovosti izvedenih aktivnosti kot po finančnem izidu.

77c562f22090ae3d909f9e5574a067a1
Arhiv Vestnika
Razlog za dvom svetnikov o uspešnem delovanju zavoda naj bi bili dogodki na Otoku ljubezni v Ižakovcih. Marca letos se je takole potapljal tamkajšnji mlin.

Poslovanje ZTK Beltinci ZTK Beltinci, ki je imel po urah 5,16 zaposlenega, je v letu 2018 ustvaril 228 tisoč evrov prihodkov, kar je za petino več kot leto prej. Od tega je Občina Beltinci prispevala iz proračuna dobrih 65 tisoč evrov, skoraj 54 tisoč evrov pa naj bi zavod pridobil državnih in evropskih sredstev za izvedbo projektov. Odhodki ZTK Beltinci so lani znašali skoraj 223 tisoč evrov, skupni presežek iz leta 2017 in 2018 pa je 8508 evrov.
ztk-beltinci marko-virag