vestnik

Občina Radenci ustavila sofinanciranje gasilskega vozila PGD Gornja Radgona

Rok Šavel, 17. 5. 2024
Jure Kljajić
Radenska občina je leta 2020 pristopila k sofinanciranju nakupa novega vozila z avtolestvijo za PGD Gornja Radgona v skupni višini skoraj 700 tisoč evrov.
Aktualno

Roman Leljak uresničil namero zaradi domnevno sporne intervencije sosednjih gasilcev ob lanskem neurju.

Lanskega julija je močno neurje z vetrom pustošilo po Pomurju in za seboj pustilo podrta drevesa, zalite objekte in številne odkrite strehe. Pomurski gasilci so opravili več kot 500 intervencij po vsej regiji, med drugim tudi v radenski občini, ki je bila ena najbolj prizadetih v Pomurju. Veter je razkril tudi streho stanovanjskega bloka s 27 stanovanji v Prisojni cesti in ravno zaradi tega objekta je izbruhnil spor med radenskim županom Romanom Leljakom in Prostovoljnim gasilskim društvom (PGD) Gornja Radgona.


Radenska občina je leta 2020 pristopila k sofinanciranju nakupa novega vozila z avtolestvijo za PGD Gornja Radgona v skupni višini skoraj 700 tisoč evrov, pri čemer so se v Radencih zavezali, da bodo v obdobju 2021–2032 prispevali okoli 85 tisočakov oziroma dobrih 7 tisoč evrov na leto, v tem obdobju pa da bodo radgonski gasilci z novo avtolestvijo brezplačno zagotavljali storitve na območju radenske občine. Leljak je ob lanskem neurju radgonske gasilce obtožil, da jim niso priskočili na pomoč, kar je vodilo v ostro izmenjavo pogledov med gasilci in županom na družbenem omrežju, Leljak pa je ob tem napovedal, da občina nakupa vozila ne več sofinancirala.

roman-leljak, občina-radenci
Rok Šavel
Roman Leljak uresničil namero zaradi domnevno sporne intervencije sosednjih gasilcev ob lanskem neurju.


Zavrnili očitke, a sodnega boja ne mislijo biti

Spor je nato potihnil, na nedavni seji občinskega sveta pa je radenski župan uresničil lansko napoved in dnevni red dopolnil s predlogom sklepa o prekinitvi sofinancerskega sporazuma, ki ga je občinski svet potrdil leta 2020. V PGD Gornja Radgona so ravno pred kratkim na občino poslali nov zahtevek za plačilo dogovorjenega obroka, do sedaj pa je od leta 2021 občina na račun sosednjih gasilcev v ta namen nakazala dobrih 21 tisočakov. Kljub nekaj pomislekom nekaterih opozicijskih svetnikov je občinski svet sledil predlogu župana, ki je pojasnjeval, da je vsako pogodbo moč prekiniti, če nasprotna stran ne izpolnjuje pogodbeno dogovorjenih obveznosti. To se je po njegovih besedah zgodilo lani ob neurju, ko radgonskih gasilcev naj ne bi bilo na spregled.

Benjamin Majc, predsednik radgonskih gasilcev, zanika navedbe radenskega župana, da gasilcev ni bilo na intervencijo, saj da je to dokazljivo in razvidno v intervencijskem poročilu, hkrati pa poudarja, da je bil takrat opravljen ogled objekta v prisotnosti upravnika, pri čemer je bilo ugotovljeno, da gasilci zadeve preprosto ne morejo rešiti. »Nismo krovci, celotne strehe stanovanjskega objekta ne moremo pokriti,« zatrjuje Majc, ki dodaja, da radenski gasilci lastnega vozila s 15-metrsko avtolestvijo, na katero se je večkrat skliceval župan, niti nimajo, saj da imajo zgolj tehnično-reševalno vozilo s košaro, ki ni primerna za dvigovanje oseb.

gornja-radgona, neurje-julij-2023, nevihta-toča-vreme, gasilci-podrta-drevesa
Jure Kljajić
Benjamin Majc, predsednik radgonskih gasilcev, zanika navedbe radenskega župana, da gasilcev ni bilo na intervencijo, saj da je to dokazljivo in razvidno v intervencijskem poročilu.

Župan je sicer ob opozorilih občinskih svetnikov, da bi lahko zaradi odpovedi sporazuma gasilci sprožili sodni spor, stopil korak nazaj in dejal, da bo občina v tem primeru vendarle izpolnila svoj sofinancerski del, sicer pa da bodo za vse nadaljnje tovrstne gasilske storitve pač plačevali. Majc pravi, da se s tožbo ne nameravajo ukvarjati in bodo sedaj radenski primanjkljaj, ki ni majhen in znaša okoli 60 tisoč evrov, morali drugače nadomestiti, tudi s pomočjo matične, gornjeradgonske občine.

»Smo prostovoljci in zaradi tega, ker se nekdo dela norca iz nas, ne nameravamo izgubljati časa na sodiščih,« je jasen predsednik radgonskih gasilcev.

občina-radenci pgd-gornja-radgona financiranje