vestnik

Občina rešuje poslovanje JP Varaš

Majda Horvat, 28. 7. 2020
Majda Horvat
Če bi občani bolj spoštovali pravila, kaj se sme spuščati v kanalizacijo, bi morda lahko sanacijo čistilne naprave premaknili v prihodnost.
Aktualno

Javno podjetje (JP) Varaš, ki deluje v Občini Turnišče, je lansko poslovno leto končalo z nekaj več kot 52 tisoč evrov izgube.

S tem se je seznanil tudi občinski svet, ko je obravnaval in sprejemal poslovno poročilo. »Rešitev že iščemo, vendar o tem, kakšna bo, še ne moremo govoriti,« je povedal župan Borut Horvat. Možnosti sta formalno dve, ali se zaradi zmanjšanega obsega poslovanja podjetje preoblikuje v občinski režijski obrat ali pa se s podjetjem Eko-park doseže nov dogovor o upravljanju vodnih virov in vodovodnega omrežja v sklopu sistema A. Več naj bi bilo znano proti koncu leta, pravi župan, tako glede preoblikovanja podjetja kot dogovora s podjetjem Eko-park. Nanj je bila namreč prenesena oskrba s pitno vodo v občini, kar je prej izvajalo JP Varaš, občinsko komunalno podjetje pa zdaj za upravljavca opravlja le nekatere storitve. Krčenje dejavnosti je pomembno vplivalo na zmanjšanje prihodkov JP Varaš in je po navedbah direktorja Zdravka Lebariča glavni vzrok za lansko poslovanje z izgubo. Pokrili so jo z dobičkom podjetja, ustvarjenim v preteklih letih.

»Del izgube zagotovo izvira iz razmerja med javnim podjetjem in upravljavcem. Pogodba o prenosu upravljanja je bila sklenjena leta 2018 in se spoštuje, vendar obseg dela, ki ga opravlja javno podjetje, po našem mnenju ni finančno ovrednoten v celoti,« je povedal Horvat.

V JP Varaš je sedem zaposlenih, dva pa delata še kot javna delavca. Do konca leta bo torej tudi znano, kakšna bo glede na prihodnost podjetja usoda delovnih mest. Odločitev bo sprejel občinski svet, saj pri JP Varaš nastopa v vlogi skupščine, vsekakor se bo dejavnost podjetja morala izvajati naprej. Ob storitvah za Eko-park so druga področja dela JP Varaš še odvajanje in čiščenje odpadnih komunalnih voda ter vzdrževanje komunalne infrastrukture in čistilne naprave, ob tem pa opravlja še manjša gradbena dela, zimsko službo, košnjo javnih površin in ponuja strojne storitve za trg.

7cb04aa8d66520ebc815c8ce068292ea
Majda Horvat
»Rešitev že iščemo, vendar o tem, kakšna bo, še ne moremo govoriti,« je povedal župan Borut Horvat.

Občina Turnišče že nekaj časa išče tudi rešitve za sanacijo čistilne naprave, saj izpuščena voda preveč obremenjuje okolje. Občina je tako kot sosednji občini Črenšovci in Odranci projekt sanacije čistilne naprave prijavila na nabor projektov za pridobitev regijskih razvojnih sredstev, vendar so bile vse tri sanacije čistilnih naprav v dogovoru o razvoju pomurske regije uvrščene na listo B. »Občina Turnišče ima za obnovo in nadgradnjo čistilne naprave že pridobljeno gradbeno dovoljenje, dela pa lahko začnemo takoj, ko bodo zagotovljena finančna sredstva,« pove župan. Vrednost projekta, s katerim se potegujejo za razvojni denar, je 3,2 milijona evrov, od tega bi 2,4 milijona evrov pridobili iz evropskih virov, občinski prispevek pa bi znašal 800 tisoč evrov. Ker pa še vedno ni znano, ali bo ta denar na voljo, čistilno napravo pa je treba sanirati – po odločbi inšpekcije se mora gradnja začeti do konca leta 2021, bo občinski svet še letos odločal, ali se bo obnova začela, izvajala pa se bo po delih. Občina namreč finančno tako velikega projekta ne more izvesti sama niti z najemom dolgoročnega posojila, saj vložek skupaj z davkom znaša več kot enoletni proračun občine. Seveda pa brez posojila ne bo šlo niti v primeru postopne obnove. Občina ima sicer ponudnike za sklenitev javno-zasebnega partnerstva, vendar se za to možnost ni odločila.


Že zdaj pa bi lahko, tako župan, kakovost izpustne vode iz čistilne naprave pomembno povečali s tem, da bi uporabniki kanalizacijskega sistema vanj spuščali samo dovoljene odplake. »Morda potem sploh ne bi bilo treba tako kmalu začeti sanacije čistilne naprave,« je še poudaril župan Borut Horvat.

jp-varaš občina-turnišče izguba