vestnik

(OBČINA ROGAŠOVCI) Denar za ŠRC preusmerili v ceste

Damjana Nemeš, 15. 10. 2023
Jure Zauneker
Občina Rogašovci.
Aktualno

Svetniki Občine Rogašovci so na zadnji seji sprejeli odlok o prvem rebalansu proračuna občine za letos.

Ob tem je župan Rihard Peurača napovedal, da bodo letos sprejemali vsaj še en rebalans proračuna, predvsem zaradi nadgradnje vodovodnega sistema B. »V tem rebalansu nismo posegali v spremembe zneskov na kontih, ki se nanašajo na gradnjo vodovoda, čeprav že sedaj vemo, da so se te številke spremenile in so drugačne kot v sprejetem oziroma veljavnem proračunu.«

občina-rogašovci, lokalne-volitve, rihard-peurača, martin-ficko
Damjana Nemeš
Po besedah župana Riharda Peurače niso posegali v spremembe zneskov na kontih, ki se nanašajo na gradnjo vodovoda, čeprav že sedaj vedo, da so se te številke spremenile.

Razlogov za sprejemanje prvega rebalansa je več, po besedah računovodkinje Dragice Tomović je nastalo več novih obveznosti, ki jih ni bilo mogoče v celoti pokriti s prerazporeditvami sredstev in črpanjem proračunskih rezerv. Z rebalansom se tako spreminja bilanca prihodkov in odhodkov, oboji se v primerjavi z veljavnim proračunom zmanjšujejo za nekaj več kot 131 tisoč evrov. Prihodki po soglasno sprejetem odloku o rebalansu proračuna znašajo okoli 10,1 milijona evrov, odhodki pa okoli 11,5 milijona evrov. Največja sprememba je pri investicijskih odhodkih, ti se zmanjšujejo za dobrih 227 tisoč evrov. V leto 2024 se namreč prenaša gradnja športnorekreacijskega centra (ŠRC) Rogašovci v skupni vrednosti nekaj več kot 508 tisoč evrov, največ dodatnih sredstev pa bo namenjenih za prometno infrastrukturo.



V rebalans proračuna so uvrstili dodatna sredstva za obnovo lokalne ceste in javne poti v Pertoči in Nuskovi, za gradnjo pločnika Meklika pri Svetem Juriju od nekdanje tovarne Liv do gasilskega doma ter za ureditev parkirišča v Fikšincih, dodaten denar pa občina namenja tudi za priključke gospodinjstev in javnih objektov na kanalizacijsko omrežje. »Postavke smo spreminjali predvsem tam, kjer ocenjujemo, da zgolj sredstva z državnih razpisov ne bodo dovolj za izpeljavo vseh načrtovanih projektov, govorimo predvsem o športnorekreacijskem centru. Denar oziroma lastna sredstva, ki bi jih namenili za to, smo preusmerili v rekonstrukcijo cest oziroma v prometno infrastrukturo,« je še pojasnil župan Peurača.

občina-rogašovci seja-občinskega-sveta rebalans