vestnik

(OBČINA ROGAŠOVCI) Za investicije v letu 2024 skoraj tri milijone evrov

D. N., 2. 1. 2024
Damjana Nemeš
Občina Rogašovci
Aktualno

Največ denarja bodo namenili rekonstrukciji cest ter gradnji pločnikov in kanalizacijskega omrežja

Svetniki Občine Rogašovci so na zadnji seji soglasno potrdili prvi predlog odloka o proračunu občine za leto 2024 v višini 6,2 milijona evrov. Predvidenih je nekaj več kot 5 milijonov evrov prihodkov in 6,1 milijona evrov odhodkov, od tega približno 2,8 milijona evrov investicijskih odhodkov.



Med večjimi investicijami, za katere bo občina namenila lastna proračunska sredstva, so nabava gasilskega vozila s cisterno za Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Sveti Jurij v višini 50 tisoč evrov, skupno bo sicer občina v štirih letih za to namenila 220 tisoč evrov, gradnja pločnika Meklika, za kar bodo namenili 124 tisoč evrov, gradnja pločnika pri Svetem Juriju od pokopališča do Ledave v višini 79 tisoč evrov, gradnja pločnika na Pertoči v višini 66 tisoč evrov, obnova lokalnih cest v Ropoči in na Pertoči v skupni višini 193 tisoč evrov, nabavili bodo tudi solarne LED-luči v višini 50 tisoč evrov, rekonstruirali kolesarsko stezo v Nuskovi v višini 61 tisoč evrov, nadgradili čistilno napravo Sveti Jurij v višini 306 tisoč evrov, kupili prevozna sredstva in opremo za potrebe režijskega obrata v višini 52 tisoč evrov ter postavili žarni zid pri Svetem Juriju v višini 27 tisoč evrov.

Poleg naštetega bodo pristopili k obnovi in rekonstrukciji cest v romskem naselju Sotina v skupni višini 98 tisoč evrov, pri čemer bo občina nekaj več kot 41 tisoč evrov krila iz proračuna, preostali del bo prispevala država. Kot je pojasnila računovodkinja Dragica Tomović, je pogodba za ta dela že podpisana, zagotovljena so tudi sredstva. Stekla bo tudi druga faza gradnje športnorekreacijskega centra Rogašovci. Skupna vrednost naložbe je nekaj več kot 627 tisoč evrov, v letu 2024 bo za te potrebe namenjenih okrog 500 tisoč evrov – 75 tisoč bodo prispevali domači partnerji, okrog 225 tisoč evrov rogašovska občina, preostali del, torej 200 tisoč evrov, pa država. Nadaljevala se bo tudi gradnja kanalizacije v romskem naselju Pertoča. Vrednost celotnega projekta je 543 tisoč evrov, v tem letu bodo za dokončanje kanalizacije namenili 335 tisoč evrov, od tega bo 84 tisoč lastnih proračunskih sredstev, preostali del bo transfer državnega proračuna. Predlog proračuna je do 21. januarja v tridesetdnevni javni razpravi.


Poleg proračuna so svetniki v drugem branju potrdili še odlok o turistični in promocijski taksi, skupaj znašata dva evra po osebi na dan, v odloku pa je določeno tudi, kdo je oproščen plačila turistične takse. 

občina-rogašovci seja občinski-svet proračun