vestnik

V turniški občini bi postavili spomenik narodnemu buditelju

Majda Horvat, 4. 5. 2023
Majda Horvat
Spomenik Ivanu Jeriču bi lahko postavili pred Jeričevim domom.
Aktualno

Občina Turnišča bo začela postopke za postavitev spomenika Ivanu Jeriču.

Prekmursko društvo generala Maistra Murska Sobota je predlagalo Občini Turnišče postavitev spomenika Ivanu Jeriču, narodnemu buditelju in duhovniku, ki je v turniški župniji deloval med letoma 1935 in 1953. Pobudo za oblikovanje iniciative je društvu dala profesorica zgodovine Urška Černi, tudi občanka turniške občine, predlog za postavitev spominskega znamenja pa je dal tudi občinski svetnik Ivan Prša.


Občinski svet je na seji 20. aprila soglašal s pobudami ter pooblastil občinsko upravo, da zbere predloge za postavitev spomenika, tako za kraj postavitve kakor tudi idejne zasnove glede oblike in materialov. Za zdaj razmišljajo o postavitvi kipa na območju cerkve oziroma blizu kulturne dvorane Jeričev dom. Ta je bila zgrajena kot župnijski dom na pragu druge svetovne vojne, razlog za njeno postavitev pa je bila potreba po objektu za prosvetno delovanje, vzgojo mladih in za druženje.
»Njegovo funkcijo in poslanstvo moramo danes, v času globalizacije in internetne povezave z vsem svetom, iskati v raziskovanju, dokumentiranju in predstavljanju dosežkov vseh tistih pomembnih ljudi, ki so ustvarili pogoje za tovrstno delovanje,« je o namembnosti objekta za sodobni čas v članku Arhitekturna podoba Jeričevega doma v Turnišču, objavljenem v zborniku Reciklaža identitete, razmišljal umetnostni zgodovinar Franc Obal.

Prekmursko društvo generala Maistra je tudi predlagalo, da se postavitev spomenika, če bi bila uresničena še letos, uvrsti v sklop praznovanja 300. obletnice rojstva Štefana Kuzmiča, pisatelja, prevajalca in evangeličanskega duhovnika, ki je leta 1771 izdal prevod Nove zaveze pod naslovom Nouvi zakon, s katerim je prekmurščina pridobila značaj knjižnega jezika. Če bi se postavitev zavlekla v leto 2024, pa bi to lahko povezali s 500. obletnico pridobitve trških pravic za Turnišče ter 150. obletnico rojstva generala Rudolfa Maistra, katerega sopotnik je bil Jerič. Jerič se je tudi pridružil prekmurski osvobodilni legiji, ki je bila ustanovljena v Ljutomeru na pobudo Maistra leta 1919, torej v času prizadevanj, da se Prekmurje priključi Kraljevini SHS in Prekmurci združijo z matičnim narodom.

občina-turnišče spomenik ivan-jerič