vestnik

Občine, ki so posredovale zahtevke za intervencijske stroške po avgustovskih poplavah, bodo denar dobile še letos

Vestnik.si, 23. 12. 2023
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji dopisni seji sprejela poročilo o izplačilih upravičenih intervencijskih stroškov občinam, prizadetim v poplavah med 4. in 31. avgustom letos.

Vlada je 21. septembra odločila, da se 138 občinam povrnejo upravičeni intervencijski stroški v skupni višini 94.952.955,50 evra. Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) je zagotovila omenjena sredstva in ji naložila, da na podlagi podanih zahtevkov prizadetih občin izvede postopke izplačil povračila upravičenih intervencijskih stroškov občinam, ki jih te izkažejo z verodostojnimi listinami, vlada pa je URSZR za ta namen zagotovila več sredstev, kot so jih zahtevale občine. Te bodo sredstva iz tega naslova zato na svoj račun dobile najpozneje do 29. decembra letos.

Vlada je prav tako na včerajšnji dopisni seji sprejela poročilo o izplačili upravičenih intervencijskih stroškov prizadetim občinam in odločila, da uprava konča postopke izplačevanja upravičenih intervencijskih stroškov občinam za potrjene zahtevke, ki so jih prejeli do vključno 21. decembra. Neporabljena sredstva bo uprava vrnila v državni proračun.  

Vloženih je bilo sicer 155 enkratnih oziroma delnih zbirnih zahtevkov in predloženih dokaznih listin prizadetih občin, kontrolo vseh je opravila uprava. Do 29. decembra bo tako prizadetim občinam izplačanih nekaj več kot 78 milijonov evrov. 

intervencijski-stroški avgustovske-poplave občine