vestnik

Občine pričele zbirati vloge za popis škode po obilnem deževju

Vestnik.si, 30. 5. 2023
Jure Kljajić
Obilno deževje je povzročilo nemalo težav v Pomurju.
Aktualno

Oškodovanci lahko oddajo vloge.

Občine so pričele obveščati občane, ki so utrpeli škodo na stvareh zaradi posledic obilnega deževja s poplavami in plazovi med 14. in 23. majem 2023, da pričele s popisovanjem in ocenjevanjem škode. 

Le redke so občine v Pomurju, od koder niso poročali o poplavljenih kleteh in kmetijskih površinah.  Na območju Pomurja je posejanih od 53 do 55 tisoč hektarjev kmetijskih površin, o nastali škodi pa je težko podati oceno. Direktor KGZ Murska Sobota je ocenil, da so poškodbe izredno velike in da bodo tudi izpadi prihodkov na kmetijah izredno veliki. »Jeseni smo skoraj polovico teh površin posejali z ozimnimi žiti, od ječmena, pšenice in tritikale, vse preostalo je čakalo na pomlad. Tudi gomoljčnice, kot je na primer krompir, gnijejo v zemlji," je opozoril. 

njiva, poplave, voda
Vestnik.si
Močno deževje je povzročilo predvsem škodo na kmetijskih zemljiščih.

Z zbiranjem vlog bodo začele tudi pomurske občine. Izpolnjene obrazce, s fotografijami poškodovanega objekta ali kmetijskega zemljišča, je v apaški občini potrebno oddati do 9.6.2023, v ljutomerski do 19.6.2023, v Občini Veržej pa do 15.6.2023.

Za prijavo škode mora oškodovanec v veržejski in apaški občini izpolniti obrazec 1, ki se nanaša na oceno škode na kmetijskih zemljiščih, obrazec 3, ki se nanaša na oceno škode na stavbah, obrazec 4, ki se nanaša na oceno škode na stavbah in obrazec 5, ki se nanaša na oceno škode na gradbenih inženirskih objektih. V ljutomerski občini je potrebno izpolniti obrazec 1 in 4, poškodovanosti pridelka ali stoječe vode brez navedenih naplavin na kmetijskih površinah pa ni možno prijaviti. 

neurje prijava-škode poplave občine