vestnik

Občini Lendava in Dobrovnik gradita CZR brez pomoči države

Majda Horvat, 7. 10. 2018
Majda Horvat
Starega gasilskega doma v Lendavi ne bodo rušili, ampak ga bodo s hodnikom povezali z novim objektom CZR. fotografija majda horvat
Aktualno

Gasilci, civilna zaščita in Rdeči križ po novem pod eno streho

Občini Lendava in Dobrovnik gradita vsaka svoj center za zaščito in reševanje (CZR). Gradnje, ki sta jo načrtovali dlje časa, se zdaj lotevata brez sofinanciranja države in pri obeh vrednost naložbe bistveno presega načrtovani znesek. To pomeni, da se breme gradnje prenaša v prihodnje proračune.


Sredi oktobra bo podjetje Legartis začelo graditi dobrih tisoč kvadratnih metrov velik objekt na območju nekdanjega objekta TVD Partizan in blizu zdajšnjega gasilskega doma v Lendavi. Tega ne bodo porušili, ampak obnovili in s hodnikom povezali z novim objektom, ta pa naj bi bil dokončan do začetka maja 2019. Vrednost gradnje novega objekta je 1,3 milijona evrov, celotna investicija skupaj z opremo in novimi vozili pa naj bi bila vredna nekaj manj kot 1,5 milijona evrov. Center za zaščito in reševanje bo imel pod skupno streho prostore za delovanje in skladiščenje opreme Prostovoljnega gasilskega društva Lendava, Gasilske zveze Lendava in lendavskega Rdečega križa.

da3a53e7468c7acb5d7721d9868cb16a
Majda Horvat
Center za zaščito in reševanje v Dobrovniku gradijo ob kulturnem domu. fotografija majda horvat


CZR torej pomeni združitev sil in opreme na področju gasilstva in civilne zaščite v občini, ki so zdaj razpršene. Ob tem si bo občina še prizadevala, da bi bila v okviru CZR zagotovljena tudi požarna varnost v industrijski coni, ki jo zdaj izvaja poklicna industrijska gasilska enota Nafte Lendava. S tem pa bi se morali strinjati tamkajšnja podjetja in država oziroma obrambno ministrstvo.
Občina Dobrovnik pa že gradi 420 kvadratnih metrov velik objekt ob kulturnem domu, ki bo prav tako namenjen delovanju CZR. V letošnjem proračunu imajo zagotovljenih 300 tisoč evrov, prihodnje leto pa predvidevajo v načrtu razvojnih programov še dodatnih 225 tisoč evrov. Tudi dobrovniška občina se je naložbe lotila brez sofinanciranja oziroma za prvo fazo gradnje namenja ob sredstvih iz občinskega proračuna še sredstva po 23. členu zakona o financiranju občin (ZFO). Letos je po ZFO upravičena do nepovratnih 46.382 evrov, v enakem znesku pa lahko najame za investicije tudi državno posojilo.

občina lendava Občina Dobrovnik